Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bäckström nära tårarna efter dopningsbesked

Nicklas Bäckström har lämnat ett positivt dopningsprov och fick inte spela OS-finalen mot Kanada. Landslagsledningen sågar IOK:s beslut.

Det var bara några timmar kvar till Tre Kronors OS-final mot Kanada och Nicklas Bäckström befann sig i omklädningrummet i Bolsjoj-palatset, redo för sitt 26-åriga livs viktigaste ishockeymatch.
Då kom telefonsamtalet som kastade allting över ända för Washington-centern.
Av landslagschefen Tommy Boustedt fick "Bäckis" veta att han var kallad till dopningsförhör hos Internationella olympiska kommittén. Bäckström, som har tagit allergimedicin i många år, fick kasta sig på cykel till förhöret där han senare fick veta att han var avstängd för att ha lämnat ett prov med för höga halter av substansen pseudoefedrin.
Beskedet knockade Bäckström.
– Jag har varit här i två veckor nu, förmodligen de två roligaste veckor jag någonsin har haft. Vi har en härlig grupp av killar, och jag var redo att spela den förmodligen viktigaste matchen i min karriär. Två och en halv timme före matchen plockades jag åt sidan. Det är ledsamt, säger Bäckström på en välbesökt presskonferens efter finalen.
Bäckström är samlad men märkbart tagen, och får stundtals kämpa för att hitta orden.
– Det var lite chockerande för mig om jag ska vara ärlig mot er. Samtidigt är jag här nu och måste "deala" med det, säger han.
Allergimedicinen som låg bakom det positiva dopningstestet har han tagit länge.
– Jag har tagit det i sju år, och jag har mer eller mindre blivit testad fyra gånger om året i NHL. Och de har inte sett något där, säger Bäckström.
– I NHL har jag (den här säsongen) testats två gånger redan, och av IOK en gång i januari. Och det är under samma medicinering.
Bäckström testades efter kvartsfinalen mot Slovenien i onsdags, och han var precis som övriga i svensklägret mycket kritisk till det sena avstängningsbeskedet.
– Det känns för jäkligt. Jag tycker inte att det har gått till på rätt sätt.
I stället för spela OS-final fick Nicklas Bäckström följa matchen på tv i OS-byn tillsammans med Tommy Boustedt, som efteråt berättade hur de båda förenades i tårar efter beskedet. Det som kunde ha blivit Bäckströms bästa ishockeysöndag i livet hade förvandlats till hans allra värsta.
– Jag var väldigt ledsen, och jag tyckte synd om killarna. Många av dem var i omklädningsrummet när de kallade ut mig, säger Bäckström.
– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga.
Sedan klev Bäckström ut från presskonferensen och senare på kvällen väntade flyget hemåt från Sotji. På torsdag är han tillbaka i någon form av vardag när Washington möter Florida i NHL.

Ishockeydopning i OS och VM

+ I OS 1972 blev Västtysklands Alois Schloder avstängd sedan hans dopningsprov visat sig innehålla spår av efedrin. Schloder blev avstängd i 18 månader, en avstängning som senare hävdes när det visade sig att Schloder fått i sig efedrin när han ätit medicin.
+ Under ishockeyturneringen i Innsbruck-OS 1976 fastnade Tjeckoslovakiens Frantisek Pospisil i ett dopningstest. Pospisil hade tagit influensamedicin som innehöll kodein och Tjeckoslovakiens seger mot Polen omvandlades till förlust.
+ Under ishockey-VM 1974 fälldes Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson för dopning sedan han tagit nässprej som innehöll det förbjudna ämnet efedrin. Sverige fråntogs två poäng i matchen mot Polen och Nilsson blev avstängd i resten av turneringen, men fick en bronsmedalj ändå och slapp vidare konsekvenser.
+ Corey Millen blev avstängd från internationellt spel i 18 månader sedan han testat positivt för testosteron i samband med ishockey-VM i Sverige 1989. Det enda som hände i resultatväg var att USA:s 4–5-förlust mot Tjeckoslovakien i gruppspelet ändrades till 0–5.
+ I lördags lördagen offentliggjordes att den lettiske spelaren Vitalijs Pavlovs dopningstest innehållit spår av methylhexaneamine och tvingades lämna OS-byn och lämna tillbaka sitt OS-diplom. Däremot straffades inte Lettland på något vis.
Källor: TT och Los Angeles Times.
Gå till toppen