Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Hemtjänsten i Vellinge kan bli kommunal

Kundvalet inom hemtjänsten fungerar inte som omsorgsnämnden vill. Nu öppnar nämnden för en kommunalisering av hemtjänsten.

Anna Mannfalk (M).Bild: Lars Brundin
När Vellinge kommun införde valfrihetssystem 2010 för hemtjänsten fanns det flera företag att välja på.
Idag har alla utom ett företag hoppat av och kvar finns bara Förenade Care. Vellinge kommuns omsorgsnämnd är inte nöjd med situationen och med att kundvalssystemet kapsejsat inom hemtjänstens omsorgsområde.
– Det måste finnas flera företag att välja på, annars är det ingen vits med att ha ett valfrihetssystem, säger nämndsordförande Anna Mannfalk (M).
Nyligen har 140 brukare fått byta till Förenade Care och det har inneburit oönskade omställningar för en del av dem. Kommunen tappar dessutom kompetens på hemtjänstområdet och om också Förenade Care vill lämna Vellinge har de bara sex månaders uppsägningstid. Ett sådant avhopp skulle försätta Vellinge kommun i en besvärlig situation.
Nu har omsorgsnämnden beslutat att göra en utredning om hemtjänstens framtida driftsform. Kundvalssystemet ska finnas kvar under 2014 för att det ska bli lite lugn och ro för brukarna, men sedan kan det bli stora förändringar.
– Vi ska göra vårt ersättningssystem mera attraktivt och marknadsföra oss bättre och hoppas att det därmed ska komma in nya företag under 2014, men samtidigt utreder vi andra alternativ, säger Anna Mannfalk.
Hon följer noga utvecklingen i Staffanstorp där man beslutat att starta upp hemtjänst i kommunal regi.
– Att driva i kommunal regi är ett alternativ. Men det handlar också om att bestämma oss för om vi ska stanna kvar i LOV, Lagen om valfrihetssystem eller om vi ska handla upp hemtjänsten enligt LOU, Lagen om offentlig upphandling, säger Anna Mannfalk.
Hon konstaterar att frågan är komplex.
– Om vi stannar kvar i LOV och startar verksamhet i egen regi så måste vi vinna kund efter kund, och det kommer att ta tid att komma upp i volym och under den tiden kommer vi sannolikt gå med förlust.
– Om man däremot gör en LOU-upphandling så får entreprenören en viss volym, men då får man ingen valfrihet och det går inte ihop med vår ideologi.
Socialdemokraterna har yrkat på att nämnden ska bestämma att kommunen tar över minst 30 procent av hemtjänsten, utan att få gehör. Mannfalk tror att det dröjer till hösten innan det tas något beslut om hemtjänsten.
Gå till toppen