Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krokodilen Kajsa har landat

Växthuskrokodilen Kajsa flögs på måndagen till England. Men det dröjer innan hon får träffa 34 nya, brittiska krokodilkompisar.
Före mötet måste de engelska krokodilerna äta upp sig.

I september hittade polis nilkrokodilen Kajsa i ett växthus i Malmös utkanter. Sedan dess har hon bott hos företaget Djurambulansen i Höganäs.
Men på måndagsmorgonen bar fem personer ut en krokodilmärkt trälåda till en av Djurambulansens bilar.
Resan gick till Kastrup, där Kajsa lastades bland bagaget på ett vanligt passagerarplan för resa till Londonflygplatsen Heathrow.
– Lastningen gick lugnt och stilla. Hon hade ögonbindel och behövde inte sövas, säger veterinär Ylva Naeve som var med.
Träboxen var täckt med lila bolster på insidan, för att Kajsa inte ska skada sig. I boxen låg också träflis från Höganäs, för att hon ska känna sig lugn.
– Det var klokt att inte söva. Krokodiler är svårsövda och det kan ta en ände med förskräckelse. Det viktigaste är att lådan inte är för stor. Den ska se ut ungefär som en likkista, säger Jonas Wahlström vid Skansenakvariet, som bistod länsstyrelsen i Skåne med råd inför transporten.
Efter flygresan kom Kajsa fram till Crocodiles of the World Foundation, ett krokodilzoo väster om London. Bakom anläggningen står Shaun Foggett. Han höll i många år krokodiler hemma i trädgården, innan han 2010 fick öppna krokodilzoo i gamla industrilokaler. Den 14 februari i år flyttade Crocodiles of the World Foundation till nya och större lokaler.
– Vi har plats för den svenska krokodilen och ville hjälpa till för att ge den här historien ett lyckligt slut, säger Shaun Foggett till Sydsvenskan.
Ni har 34 nilkrokodiler sedan tidigare. När får svenska Kajsa träffa dem?
– Det dröjer, eftersom den svenska krokodilen är runt två meter och nästan dubbelt så lång som våra nilkrokodiler. Hon måste ligga i karantän i ett års tid. Våra krokodiler måste växa till sig innan de kan träffas.
Gå till toppen