Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Över 800 000 behöver text i tv

Kommentar till debattinlägg av Ingrid Sundberg den 21 februari.
Textade tv-program borde vara en självklarhet i ett samhälle som respekterar allas lika värde och rätt till delaktighet. Men frågan är till och med större än vad Ingrid Sundberg ger uttryck för. Det finns 1,4 miljoner människor i Sverige med hörselproblem, varav 800 000 behöver textning för att kunna hänga med i vad som sägs i tv. Alltså tio gånger fler än vad hon angav.
När Viasat köpte sändningsrättigheterna till OS undrade många hur det skulle gå med tillgängligheten. Deras kanaler styrs inte av avtal med staten, och svensk lag kräver inte heller textning. Men Viasat gick Hörselskadades riksförbund (HRF) till mötes och textade cirka tolv timmar OS per dag i TV3. Det här är ett viktigt genombrott för textning av sport i svensk tv. Det kan jämföras med OS i London 2012, då SVT endast textade sammanfattande program, inte tävlingar och matcher.
Men alla tar inte samma ansvar som Viasat gjorde nu. Varje dag utestängs hörselskadade från tv-program, utbildningar, möten, teater, föreningsliv, restauranger, debatter med mera på grund av bristande tillgänglighet – dålig ljudmiljö, ingen teleslinga, ingen textning, ingen tolkning. De flesta livsviktiga larm är inte heller anpassade.
HRF konstaterar att delaktighet är en alldeles för viktig fråga för att stå och falla med företags, myndigheters och andra verksamheters goda vilja. Därför ställer vi och övriga funktionshinderrörelsen krav på lagstiftning som slår fast att bristande tillgänglighet är diskriminering. Regeringen har utlovat ett sådant lagförslag den 18 mars. Vi hoppas att det blir ett förslag med skärpa, som bland annat leder till att textning blir en självklarhet i alla medier, i alla kanaler, i alla program.
Hans Ericson
generalsekreterare, Hörselskadades riksförbund (HRF)
Gå till toppen