Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

200 köpte stulna cyklar med förfalskade kvitton

Falska kvitton användes när ett par hundra stulna cyklar såldes i Malmö. Nu söker polisen 170 personer som köpt damcyklar av märkena Crescent och Monark.

Bild: Mårten Svemark
I januari hittade en cykelägare sin stulna cykel på annonssajten Blocket. Han stämde träff med den 19-årige säljaren som greps av polisen.
Som Sydsvenskan tidigare har berättat var det inledningen på en växande utredning om cykelstölder i Malmö.
I mannens bostad hittades en annan stulen cykel och spår som pekade på att han satt in ett stort antal andra cykelannonser. Genom uppgifter som Blocket lämnat ut kan han nu knytas till totalt omkring 200 annonser.
– Vi har hittat ett 30-tal köpare. Vi söker fortfarande 170 köpare och de vill vi gärna komma i kontakt med. De har inte begått något brott utan de är målsägare i ett bedrägeriärende för de har blivit bedragna, säger Linda Pleym.
19-åringen har visat upp förfalskade kvitton. De utges för att vara från Värnhemscyklar och Cykellagret, men har ett annat utseende än riktiga kvitton från företagen.
– Köparna har tyckt att det har varit ett bra pris, men inte tyckt att det varit konstigt eftersom det har funnits kvitto. Man tror på det och det är rimligt.
Cyklarna har också försetts med ramlås som har verkat vara original.
Polisen har scannat in förfalskade kvitton och lagt ut på polisens hemsida.
– Känner folk igen kvitton så vill vi gärna att de hör av sig så att vi kan knyta fler fall av häleri till honom, säger Linda Pleym.
19-åringen har varit inlåst sedan han greps den 14 januari. Brottsrubriceringen är häleri och bedrägeri.
Gå till toppen