Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Kritik mot rakning av könshår

Kvinnan på gruppboendet fick sitt könshår rakat av personalen, och ett sår på skinkan blev värre. Nu kritiseras agerandet av Inspektionen för vård av omsorg.

Inspektionen för vård och omsorg.
Det var i juni förra året som IVO fick ta emot en anmälan om flera brister i omvårdnaden av en multisjuk kvinna på en gruppboende i Malmö kommun.
Bland annat hade personalen på eget bevåg rakat av kvinnans könshår, med motiveringen att det skulle underlätta den personliga hygienen. Kvinnan gav vid rakningen inte ifrån sig de ljud hon brukar göra när hon känner obehag, uppger personalen i kommunens svar till IVO.
IVO har dock flera invändningar mot agerandet. Eftersom att raka någons könshår "är en starkt integritetskänslig handling" krävs därför att åtgärden är "absolut behövlig", skriver myndigheten i sitt beslut. Men i det svar som kommit från gruppboendet framgår inte rakningen "varit nödvändig eller motiverad ur omvårdnadssynpunkt". Därför kritiserar IVO rakningen och förutsätter att all personal i fortsättningen blir tydligt informerade om vad som gäller.
IVO kritiserar också behandlingen av ett sår på kvinnans skinka. I journalerna fanns inte tillräcklig dokumentation av hur såret läkt och vilken behandling som satts in. Trots att en distrikssköterska hade tittat på såret och ordinerat behandling blev det både större och djupare.
IVO har också yttrat sig om andra anmälda brister, som risk för uttorkning och bristande hygien, men anser att de åtgärder som kommunen vidtagit är tillräckliga och avslutar ärendet.
Gå till toppen