Lund

Pappor hämtar läslust

Ungefär ett tusen inbjudningar hade gått ut. Två pappor dök upp. Läsecirkeln ”Pappor läser” har startat.

Bibliotekarien Annelie Carlsson läser högt och visar papporna Daniel Lidestav och Gösta Hallberg bilderna i boken. I bakgrunden bibliotekarierna Klara Önnerfält och Johanna Ekström (skymd).Bild: Albin Brönmark
I biblioteket på Fäladsgården väntar tre bibliotekarier. Klockan är snart halv sju och pappaläsecirkeln ska strax dra igång. Idén kom från bibliotekarien Klara Önnerfält.
– Att det behövs läsande förebilder är något som man har diskuterat länge. Barn gör inte som vi säger – de gör som vi gör. Och barn gör i större utsträckning som föräldrar av samma kön gör, säger hon.
Därför är det särskilt viktigt med män som läser, menar hon. Läsandet bland barn går ner generellt, men pojkar läser mindre än flickor.
– Hade man sagt att det var en läsecirkel för föräldrar är det stor risk att det bara hade varit mammor som kom.
Inbjudan har gått hem till föräldrar till alla barn på Norra Fäladens skolor. Men uppslutningen är inte särskilt stor: tre pappor har anmält sig. Daniel Lidestav kommer en stund före halv sju och får snart sällskap av Gösta Hallberg. Några fler pappor dyker inte upp.
De två papporna och de tre bibliotekarierna Klara Önnerfält, Annelie Carlsson och Johanna Ekström sätter sig vid ett bord där det är uppdukat bullar, kaffe och te. Daniel Lidestav berättar att han läser för barnen på kvällarna, men ingenting själv förutom fackböcker.
Annelie Carlsson protesterar:
– Fackböcker tycker jag missgynnas lite. De räknas visst in i läsningen, säger hon och berättar om vilken succé Zlatanboken, som räknas som fackbok, gjort bland pojkar som i vanliga fall inte är särskilt sugna på att läsa.
Klara Önnerfält vänder sig till Gösta Hallberg.
– Dina barn, Gösta, minns jag som storläsare.
– Ja, min dotter är en storläsare, svarar Gösta Hallberg. Det är mycket tack vare Harry Potter. Det gäller att de hittar rätt litteratur. Sedan min pojke – pojkar läser inte lika mycket lika tidigt. Han läser de här Bertböckerna. Sedan läser han mycket tidningar, om fotboll. Och så har han läst Zlatanboken. Men min dotter, hon läser ju vuxenböcker.
Klara Önnerfält har plockat med sig några böcker som hennes egna barn har läst och tycker om.
– Har ni något papper så man kan skriva ner? frågar Gösta Hallberg och snart har de båda papporna fått varsin anteckningsbok där de kan plita ner tipsen.
Nästa träff i pappaläsecirkeln äger rum 24 mars. Då kommer författaren Johan Unenge på besök. Man behöver inte ha varit med på första träffen för att ansluta sig till läsecirkeln.
Gå till toppen