Kultur & Nöjen

Skräckfamilj flyttar in i Slagthuset

Broadwaymusikalen om den skräckinjagande familjen Addams spelas på Slagthuset i Malmö i höst. I rollerna syns Claes Malmberg och Petra Nielsen.

Claes Malmberg spelar familjefadern Gomez Addams, Lasse Kronér är Onkel Fester, Petra Nielsen Morticia Addams och Noa Gartinger sonen Pugsley i musikalen ”Familjen Addams” som spelas i Malmö i höst.Bild: Bo Håkansson
”Familjen Addams”, var från början en tecknad serie av Charles Addams, blev känd som tv-serie på 1960-talet och har även gjorts som film. 2010 hade musikalen om den skruvade familjen premiär på Broadway. Regissören Anders Aldgård och producenten Mikael Hellkvist såg den och bestämde sig för att sätta upp den i Sverige.
– Jag fastnade för humorn. Jag drev ju Nöjesteatern tillsammans med Julius [Malmström] i nästan femton år. Där lärde man sig att humorn är en väldigt viktig ingrediens. Jag fastnade också för shownumren. När man säger ordet Broadway får man en slags bild i huvudet och det är precis detta, säger Anders Aldgård.
Sedan i höstas spelas musikalen på Lorensbergsteatern i Göteborg. Anders Aldgård har bearbetat den och anpassat den till de svenska artisterna.
Den 27 september får den premiär på Slagthuset i Malmö och spelas där fram till jul.
Musikalen handlar om familjen Addams första möte med en ”normal” familj. Dottern Wednesday har blivit kär i en helt vanlig kille och de båda familjerna ska träffas.
– Det är en historia som i grunden är ganska enkel. Den handlar om vad det är att älska varandra, vad det är att vara normal och onormal. Den är betydligt mycket intelligentare och djupare än vad man kan tro. Sen är det ju en komisk musikal. Den är både dramatisk och komisk, säger Claes Malmberg, som spelar familjefadern Gomez Addams.
Petra Nielsen spelar hans fru Morticia, som hon även har spelat i en annan version av musikalen på Östgötateatern.
– Hon är nästan som en vampyrdrottning. Jag har hittat ett speciellt kroppsspråk till henne och jag utvecklar henne. För varje säsong har jag hittat något nytt, säger hon.
Lasse Kronér, som här gör sin första musikalroll, spelar Onkel Fester. Stefan Ljungqvist spelar butlern Lurch. Tanken var från början att musikalen skulle till Stockholm efter Göteborg, men det blev Malmö istället.
– För mig var det nästan ett litet krav att vi måste till Malmö. Detta är ju min stad och jag har lärt mig under alla år vad Malmöåskådarna tycker om, säger Anders Aldgård, som bor i Malmö.
Föreställningen är densamma som i Göteborg, förutom att Jessica Zandén, som spelar frun i den vanliga familjen, ersätts av Anki Albertsson i Malmö och att en av de tre pojkarna som alternerar i rollen som sonen Pugsley byts ut.
Tio dansare och en tolvmannaorkester är också med i föreställningen.
Gå till toppen