Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Femteklassare fick möta Melker som stor och liten

– Är det här sant? Den frågan och flera andra svarade Melker Sundén på igår när han såg sin film ”Melker” med femteklassare från Rutsborgskolan och Montessori Bjerred.

Melker Sundén växte upp i Bjärred och är numera manusförfattare och bor i Solna. Det är han som är huvudperson i den tecknade filmen ”Melker”, som utspelar sig i Bjärred i början på 1980-talet. Fast i filmen heter orten Svedåker.
Igår besökte Melker Sundén några skolor i Bjärred för att visa sin film och möta femteklassare, barn som är lika gamla som han själv i filmen.
– När jag kommer hit nu så är det så mycket som är nybyggt. Jag gick vilse, sa Melker Sundén inför förmiddagens visning på Rutsborgskolan.
– Jag har gått på Bjärehovskolan men jag har varit mycket i det här området.
Han beskrev filmen som en svensk version av ”Simpsons” och förklarade att den handlar om saker som han var med om 1982, då han var elva år.
– Jag tror inte att det är så stor skillnad på att vara elva år nu och då, sa Melker Sundén.
I filmen är Melker kompis med Ann och det här skolåret förändras något mellan dem. Peter börjar i klassen och plötsligt är Ann mer intresserad av att vara med honom än med Melker.
I filmen finns 80-talsdetaljer, som vinylskivor, skolpoliser och två kanaler på tv:n, men också sådant som alltid är aktuellt. Som vänskap, känslor som förändras och mobbning.
De flesta frågorna efter filmvisningen gällde om allt hade hänt och om personerna och papegojan i pappans mattaffär funnits på riktigt.
– Det som är väldigt sant är hur Bjärred återges. Min pappa fotograferade mycket och dokumenterade på så vis hur här såg ut. På Bjärehovskolan är mycket sig likt, berättade Melker Sundén.
Alla personerna har funnits eller finns men en del har fått lite andra egenskaper eller är en mix av flera personer från barndomsvärlden.
– Tycker du att din barndom var bra? undrade Karl Ljungkvist, 11 år.
– Ja. Jag har nog förskönat lite grand men det är Bjärreds förtjänst att den var så bra, svarade Melker Sundén.
– Det är skönt att växa upp i Bjärred. Här är nära till allt. Man kan cykla till havet och till IP, sa en i publiken.
”Melker” fick fina lovord efter visningen.
– Den kändes väldigt verklig. Jag ville inte att den skulle ta slut, sa Linnea Lagergren, 11 år.
Gå till toppen