Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Ukraina höjer rösten mot Ryssland

Ukrainas utrikesdepartement hävdar att ryska helikoptrar korsat gränsen i riktning mot Krim. Tillförordnade presidenten Turtjynov anklagar Ryssland för att handla på samma sätt som i det korta kriget mot Georgien.

Andrew LubimovBild: AP
Ukrainas utrikesdepartement sade att en officiell protest lämnats till den ryska administrationen i Kiev över "kränkning av Ukrainas luftrum". UD hävdade i ett uttalande att minst tio ryska helikoptrar korsat gränsen i riktning mot Krim.
Det ukrainska interimsstyret vidtog åtgärder för att få Viktor Janukovytj utlämnad från Ryssland, uppgav riksåklagaren.
Den tillförordnade presidenten Oleksandr Turtjynov anklagar Ryssland för aggression mot Ukraina. Han hävdar att Ryssland handlar enligt samma scenario som tidigare i det korta kriget mot Georgien. Han uppmanar ryske presidenten Putin att "stoppa provokationerna".
"Situationen på Krim är alarmerande. Ryssland måste omedelbart dra tillbaka de styrkor man kontrollerar till det överenskomna basområdet", skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter.
"Konflikt på Krim måste undvikas. Samtliga måste till fullo respektera territoriell integritet, internationella överenskommelser och lagstiftningen", slår Bildt fast.
På morgonen intog beväpnade män två flygplatser i städerna Simferopol och Sevastopol på Krim. Ukraina anklagade den ryska flottan för att ligga bakom, men detta dementerades från rysk sida. Ukrainska myndigheter återtog senare kontrollen. Enligt Ukrainas Nationella försvars- och säkerhetsråd kan undantagstillstånd komma att införas på Krim.
Den ryske presidenten Vladimir Putin framförde under dagen i telefonsamtal med ledarna i Storbritannien och Tyskland samt Europarådets president att våldet i Ukraina inte får trappas upp ytterligare.
Förbundskansler Angela Merkel uttryckte sin oro för destabiliseringen i Ukraina och underströk att inga mått och steg får tas som förstärker krisen.
USA uppmanade Ryssland att respektera Ukrainas territoriella integritet och sade att en intervention vore ett allvarligt misstag. Vita husets talesman Jay Carney uttalade sig på basis av uppgifter om att två flygplatser i Krim-regionen intagits, vilket det nya ledningen i Kiev kallade "en invasion".
På kvällen meddelade ryska UD på Facebook att man kommer att ge medlemmar i den upplösta ukrainska kravallpolisen Berkut ryska pass.
Läs alla artiklar om: Läget i Ukraina
Gå till toppen