Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler svaga elever får lärare att lämna

Om en skola får fler svaga elever, så lämnar de erfarna och utbildade lärarna skolan. Ju sämre betyg eleverna har, desto större är omsättningen bland lärarna.

Det visar en doktorsavhandling av nationalekonomen Krzysztof Karbownik. Han tittade bland annat på vad som hände i Stockholm när eleverna fick fritt val till gymnasier i hela staden, och elevsammansättningen ändrades på många skolor. Då flyttade lärarna också.
– Effekten är väldigt kraftig, säger Krzysztof Karbownik.
Hans resultat visar också att lärarnas val att lämna hade väldigt stark koppling till elevernas betyg, men inte till andra faktorer som vilken familjebakgrund eleverna hade. Om eleverna hade invandrarbakgrund påverkade det i viss mån lärarnas flyttmönster, men bara i gymnasiet och på friskolorna.
De välutbildade och erfarna lärarna flyttade mest. Och det var just de svaga eleverna som lärarna flyttade bort från.
Skolor med genomsnittliga elevbetyg hade inte alls samma lärarflykt, även om deras resultat blivit sämre. Men när eleverna hade lägre betyg än genomsnittet, så började lärarna flytta på sig. De lämnade skolan – men inte yrket.
De lärare som undervisade de allra svagaste eleverna, var också de som oftast lämnade yrket helt.
– Lärare är oftast väldigt motiverade med klara mål om att förbättra samhället. Därför ska det mycket till innan de väljer att sluta helt, säger Krzysztof Karbownik.
När lärarna börjar flytta på sig, hamnar skolan lätt i en dålig spiral av nedåtgående resultat.
– Vi vet att om det är hög personalomsättning och många slutar, så får skolan betala ett högt pris, säger Lotta Kårlind som är chef på Skolinspektionens avdelning i Lund.
Samma mönster verkar finnas i hela OECD.
När rektorer fick svara på frågor om tillgången på lärare, så var det vanligare att rektorer på utsatta skolor rapporterade om lärarbrist. Sverige var ett av de fyra länder där skillnaden i lärarbrist mellan socialt väletablerade och socialt utsatta skolor var allra störst.
Gå till toppen