Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Framtiden ljus för feministisk klubbkamp

De träffades framför högtalarna och några månader senare föddes Tjejrejv. Som en del av en feministisk klubbvåg skapar nätverket utrymme för en house- och technoscen, av kvinnor - för alla.

På en klubbtät gata i Malmös industrikvarter träffar vi initiativtagarna bakom hajpade kollektivet Tjejrejv. I januari vann de Nöjesguidens Malmö/Lundapris för bästa klubb, efter bara två fester. Nu är de en eftertraktad bokning, men fast beslutna att hålla sig till kvalitet framför kvantitet.
Tjejrejv är ett helhetskoncept, där ambitiös dekor kombineras med kvinnliga dj-bokningar.
Linnea Lewrén, initiativtagare och föreningens ordförande, såg ett behov av en gemenskap bland kvinnliga arrangörer och dj:s i klubbmalmö.
– Även om de finns så är de ganska ensamma. Män är arrangörer, män är ljudtekniker och män styr hela kvällen. Det viktiga för oss är att vi själva gör hela grejen.
Under de senaste åren har flera feministiska klubbkollektiv dykt upp i Malmös uteliv, men personerna bakom Tjejrejv kände att det saknades kvinnliga aktörer på just house- och technoscenen.
Redan under de första dagarna visade sig intresset vara stort. I gruppen ingår tjugofem medlemmar, varav tolv sitter i styrelsen.
Idén med gruppen är att boka både etablerade och oetablerade kvinnliga dj:s. Alla ska få en chans att spela, menar gruppen, men det är inte bara bakom skivspelarna attityder behöver förändras.
– Det ska vara jämställt på dansgolvet, och det är det ju inte idag, säger Therese Thomasdotter.
På lördag är Tjejrejv bokade till Moriskans åttonde mars-kväll, tillsammans med bland andra scenkonstkollektivet Potato Potato och separatistiska plattformen Rummet. Dessutom medverkar många av Malmös feministiska klubbar, däribland Ladyfest och Klubb Utopin.
– Man får mycket pepp och styrka av det, säger Linnea Lewrén.
Har ni funderat på att ha klubbar bara för kvinnor?
– Inför första festen var tanken att visa att vi kan göra det här och minst lika bra som andra. Med en seperatistisk klubb hade vi kanske inte fått ut samma budskap på samma sätt, säger Therese Thomasdotter.
– Jag tycker att separatism är jätteviktigt och att det verkligen kan fylla sin funktion. Vi har haft en öppen diskussion om det här och jag tänkte mycket på det i början. När det kommer till Tjejrejv räckte det att medlemskapet bara var öppet för kvinnor, säger Linnea Lewrén.
Genom att arrangera klubbar för både kvinnliga och manliga gäster hoppas Tjejrejv kunna förändra attityder hos vanliga klubbesökare, men för att vara en feministisk klubb har de ovanligt många manliga besökare, berättar Linnea Lewrén.
– På Babel räknade vi, och då var det femtio-femtio, säger Isabella Boris-Möller.
I jämförelse med städer som Göteborg och Stockholm är det enklare att etablera sig i Malmö. Det är både billigare och enklare att nå ut, tycker Tjejrejv, men trots det hoppas de på fler alternativ.
– Malmö levererar bra musik men ibland känns det som att man står på samma golv och stampar, säger Isabella Boris-Möller.
I framtiden hoppas Tjejrejv att Malmös klubbliv har breddats, med fler användbara lokaler och fler kvinnliga aktörer.
– En jämställd klubbscen hade varit fett. Det vore också kul om man kunde gå ut utan att bli antastad, nerstirrad eller få en flaska i huvudet för att man inte vill dansa med någon, säger Therese Thomasdotter.
En egen lokal är också ett mål.
– Då skulle man kunna hålla workshops för andra som vill lära sig att spela, öva på dj-set och där dekorgruppen har en verkstad att jobba i, tillägger Tanja Obradovic.
Vad händer härnäst?
– Vi får jättemycket förfrågningar, så vi får sålla lite och välja ut, eftersom vi lägger mycket energi och tankar bakom varje fest. Vi har stora planer inför sommaren.
 
Lyssna genom att klicka på länkarna
Xosar, New York http://www.youtube.com/watch?v=WN8rMmYc7L4
Adriana Lopez, Barcelona https://soundcloud.com/adrianalopez
Sthlm Murder Girls, Stockholm https://soundcloud.com/johanna-schneider/sthlm-murder-girls-live-babel
Johanna Knutsson, Berlin https://soundcloud.com/johannaknutsson
Ena Cosovic, Köpenhamn  https://soundcloud.com/enacosovic

Tjejrejv tipsar om fem namn att hålla koll på

Xosar, New York
Adriana Lopez, Barcelona
Sthlm Murder Girls, Stockholm
Johanna Knutsson, Berlin
Ena Cosovic, Köpenhamn
Gå till toppen