Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fullkorn knäckfråga i valet av bröd

Knäckebrödskonsumtionen ökar. Samtidigt tycker fler och fler konsumenter att fibrer och fullkorn är viktigt när de väljer bröd.

Marknadsdataföretaget AC Nielsen visar på en ökning i försäljning av knäckebröd med 2,1 % mer 2013 gentemot 2012.Bild: Peter Frennesson
Men fortfarande äter nio av tio svenskar för lite fullkorn. Sju av tio äter för lite fibrer.
Det visar Livsmedelsverkets senaste undersökning, Riksmaten, av svenskarnas kostvanor.
Nu väljer fler att äta knäckebröd till frukost, men även som komplement till andra måltider.
– Vår knäckebrödskonsumtion har ökat de senaste åren, men fortfarande är den en liten del av vår totala brödkonsumtion, säger Catarina Bennetoft, pressansvarig för Brödinstitutet.
Var fjärde svensk säger att de ökat sin knäckebrödskonsumtion. Kvinnor äter knäckebröd oftare än män, bara fyra procent äter aldrig knäckebröd enligt en ny undersökning som beställts av Wasabröd och Norm, ett oberoende forsknings- och konsultföretag som specialiserat sig på konsumentbeteende.
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör vi få i oss 60 gram fibrer om dagen. Endast en tredjedel av svenskarna når upp till den rekommendationen, snittintaget ligger i stället på 20 gram fibrer per dag.
Bröd står för 30 procent av fiberintaget, potatis elva procent, grönsaker, rotfrukter och baljväxter för 14 och frukt och bär för elva procent.
Enligt Riksmaten äter vi i snitt två skivor bröd om dagen, ljust eller mellangrovt är vanligast.
Brödinstitutet startades 1957 och låg bakom en av Sveriges mest uppmärksammade reklamkampanjer: sex–åtta brödskivor om dagen.
I Brödinstitutets, som numera finansieras av Sveriges bagare och konditorer, senaste undersökning uppger konsumenterna att fiberinnehållet blir allt viktigare när de väljer bröd. Idag menar 45 procent att det styr deras val, det är 14 procent fler än vid senaste undersökningen. Även fullkornsinnehållet hamnar högt upp när man väljer bröd. 40 procent av deltagarna i undersökningen anger att detta är viktigt.
Nästan inga mjuka bröd innehåller enbart fullkornsmjöl, medan många knäckebrödssorter gör det. Men fortfarande är merparten av vårt dagliga bröd mjukt – cirka 50 kilo per person och år mot fyra kilo knäckebröd. En del fibrer minskar risken för förstoppning, medan andra kan bidra till minskad risk för hjärtkärlsjukdom och diabetes. Vete, råg, havre och korn innehåller en blandning av olika sorters fibrer.
Fullkorn är en källa till fibrer, viktiga vitaminer och mineraler så som folat, en form av B-vitamin, och järn.
– Fullkorn är den främsta källan till fibrer i bröd, men man kan ju också tillsätta extra fibrer, säger Carina Bennetoft.
Knäckebröd är inget skyddat varumärke, därför kan allt som bakats enligt knäckebrödsmetoden också kallas för knäckebröd.
– Det finns en del sorter som till sin karaktär är mer kexliknande. Vill man veta det verkliga innehållet måste man vända på paketet och läsa innehållsförteckningen, säger Catarina Bennetoft.
Livsmedelsverkets matvaneundersökning Riksmaten bygger på matvanor hos 1 800 personer mellan 18 och 80 år. Allt de åt och drack under fyra dagar registrerades och jämfördes sedan med bland annat Livsmedelsverkets kostråd.

Vad är fibrer och fullkorn?

Fullkornsmjöl går att göra på alla sädesslag. Man använder hela kärnan – skaldelarna och grodden - när sädesslaget mals till fullkornsmjöl.
Fibrerna i brödet kommer i huvudsakligen från fullkornsmjölet, men man kan också tillsätta extra fibrer.

När får knäcke nyckelhålmärkas?

Det måste innehålla minst 50 procent fullkorn räknat på torrsubstansen (för glutenfritt är kravet minst 15 procent.)

högst 7 gram fett/100 g.

högst 5 gram sockerarter/100 g.

minst 6 gram fiber/100 g.

högst 1,3 gram salt/100 g.

Gå till toppen