Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

ÖSKG avbryter samarbete med andra rundor

Det blir ingen samordning av de skånska konstrundorna.
Efter flera års utredande och diskussioner har nu samarbetet spruckit.

Arbetet med att samordna de fem stora konstrundorna i Skåne inleddes redan 2009. Kulturnämnden i Region Skåne, ville ha en bättre marknadsföring av rundorna, av turistekonomiska skäl och för att det finns pengar att spara på en samordnad distribution och marknadsföring.
Östra Skånes Konstnärsgille, ÖSKG, fick pengar för att utreda förutsättningarna och 2012 avsatte kulturnämnden 600 000 kronor till ett projekt, ”Konstrundor i samverkan”, som skulle leda till ett samarbete mellan konstrundorna.
Men redan från början skar det sig mellan de olika rundorna som inte kunde komma överens om vem som skulle vara huvudansvarig.
För att överbrygga motsättningarna anordnades en workshop för alla inblandade i projektet. Men det har inte räckt.
Förra veckan skickade ÖSKG ut ett mejl där de förklarade att de hoppar av projektet med omedelbar verkan.
– Vi har inte samma syfte eller mål med detta. Vi har en åretruntverksamhet där konstrundan är ett av många projekt medan de andra har konstrundan som sitt enda projekt. Det gör att vi ser olika på saker och ting, säger Jan Dahlgren, ordförande i ÖSKG.
– Vi kom till en gräns där vi inte kunde kompromissa längre. Vi kan inte lägga kraft på något som vi inte tror på.
Det som avgjorde wsaken var ett möte förra veckan där de ansvariga för konstrundorna skulle enas om en projektledare som skulle anställas. Inte heller där kunde de komma överens:
– Det verkade vara viktigare att personen var trevlig än att det fanns meriter. Jag upplevde det som oseriöst, säger Jan Dahlgren.
Monica Oldsberg, ordförande Konstrundan i Nordvästra Skåne, är besviken:
– Det känns jättetråkigt att detta nu händer. Och det är dessutom respektlöst – mot vår tid och vårt engagemang och våra åsikter – att avbryta projektet så här, med ett mejl.
Av de beviljade projektpengarna har Region Skåne betalat ut totalt 400 000 kronor i två omgångar, pengar som nu kan komma att återkrävas. Cecilia Langemark, chef för området konstarterna inom Region Skåne, har kallat de inblandade till ett möte den här veckan:
– Det är tråkigt att det inte har fungerat. Det är klart att vi har haft förhoppningar. Det skulle ge Skåne väldigt mycket, turistekonomiskt, om man kunde hitta ett samarbete kring konstrundorna.
Gå till toppen