Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Rättegång med SD-nämndeman underkänns

Sverigedemokratiske nämndemannen Leif Clavenheim fick sparken efter avslöjandet om hans inlägg på bland annat Avpixlat. Idag underkändes en rättegång där en romsk man dömdes till fängelse. 

Bild: Hussein El-Alawi
Mannen dömdes till ett år och tio månaders fängelse för två stölder och ett stöldförsök mot äldre, samt häleri. Han nekade. Tingsrätten var enig i sin fällande dom, men hovrätten anser att det inte spelar någon roll. Mannen har rätt till en ny rättegång. Nämndemannen Leif Clavenheim är att anse som jävig, på grund av hans uttalanden på internet.
Tre av uttalandena misstänker hovrätten handlar om just fallet med den romske mannen.
– Det finns såpass många anknytningspunkter. Med hänsyn till det finns det ett objektivt skäl att befara att han inte har varit opartisk, säger hovrättspresident Lennart Svensäter.
Det är inte alls säkert att den romske mannen dömts hårdare på grund av Leif Clavenheim, enligt hovrätten.
– Det finns inget, som vi har kunnat hitta, som tyder på att hans uppfattningar har haft någon inverkan på domen i tingsrätten, säger Lennart Svensäter.
Det spelar ingen roll.
– Det finns en annan regel också, att om man utifrån ett allmänt betraktelsesätt anser att det finns legitima skäl att ändå ifrågasätta hans opartiskhet, då har han varit jävig. Det är det som vi har gått på, säger Lennart Svensäter.
Saken uppdagades i januari. Sydsvenskan skrev då om några av nämndemannens hundratals inlägg på SD-anknutna sajten Avpixlat och andra sajter.
"Invandringen är vår vanligaste folksjukdom. Problemet är att den även sprider parasiter som livnär sig på gamla och sjuka."
Och han skrev om rättegångar där han dömt. Gärningsmännen kallades "vedervärdiga" i ett fall. Angående ett annat fall får han frågan om gärningsmannen är "zigenare" och svarar: "Japp!".
När Sydsvenskan konfronterade Leif Clavenheim medgav han att han skrivit att islam borde förbjudas och att staten borde sätta gps-system på "zigenare".
– Ja, det har jag skrivit. Det jag menar är att man borde ha laglig rätt att till exempel sätta gps på bilar för att spåra och följa upp rutter som kriminella använder, sa han i artikeln.
Sydsvenskans artikel gjorde tingsrätten uppmärksam på Clavenheims nätaktiviteter.
Tingsrättens chef, lagman Eva Wendel Rosberg, såg inga förmildrande omständigheter och tvingade för två veckor sedan Clavenheim att sluta som nämndeman.
Det beslutet fick den romske mannen att protestera mot sin tingsrättsdom. Rättegången pågick redan i hovrätten när han fick höra talas om nämndemannen.
På måndagen avslutades rättegången i hovrätten med beslutet att rättegången istället ska tas om i tingsrätten. Även en kvinna var åtalad, men hon har inte klagat. Hovärttens dom mot henne faller om två veckor.
Gå till toppen