Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Dansk friidrottare valde SM före DM - förlorar ekonomiskt stöd

I helgen är han Danmarks mest konkurrensduglige friidrottare i inne-VM.
Men Nick Ekelund-Arenander har blivit av med stora delar av sitt ekonomiska stöd från det danska förbundet.

Nick Ekelund-Arenander.Bild: PETER HOLGERSSON
Malmö AI-löparen valde start i svenska mästerskapet istället för det danska.
– Det har blivit världens hets mot mig. Det känns obehagligt. Trist uppladdning inför ett mästerskap, säger han.
I ett första skede dras ett personligt stipendium på i storleksordningen 20 000 kronor in eftersom han valde start i Göteborg framför löpning i Skive i februari.
– Det finns inget kontrakt som styr mig. Dagen efter galan i Globen fick jag beskedet. Men att tävla i SM låg i mitt schema, helt enkelt för på att få konkurrens. I Danmark vinner jag 400 meter med fyra sekunder, säger Nick Ekelund-Arenander.
Han försvarade sitt svenska mästerskap i MAI-tröja. Vid de senaste mästerskapen har Nick Ekelund-Arenander varit i semifinal både i inne-EM och VM i somras.
– Jag är en person som hatar att bråka. Jag tycker inte jag har gjort något fel utan följt den planering som jag haft hela tiden.
Han har ett personligt rekord som kan räcka till semifinal nu igen i polska Sopot.
– Uppladdningen i övrigt har varit bra. Jag har varit i Växjö och tränat i lugn och ro.
Nick Ekelund-Arenander bor i Malmö tävlar för MAI i Sverige och för Köpenhamns IF i Danmark. Förra året blev han dubbel nationell mästare – inne och ute – i båda länderna. I år kolliderade innemästerskapen 22–23 februari.
Kan det bli aktuellt att tävla för Sverige istället?
– Nej, det är jättekrångliga regler. Jag skulle behöva stå över ett par mästerskapssäsonger för att få möjlighet att tävla för Sverige. Jag är 25 år gammal. Jag får försöka reda ut allt med det danska förbundet efter VM.
Gå till toppen