Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett liv i barnbokens tjänst

I över 40 år har hon slagits för barnkulturen. Nu fyller journalisten och redaktören Marianne von Baumgarten-Lindberg 75 år, men tempot är fortfarande högt, och barnboken står som alltid i fokus.

Marianne von Baumgarten-Lindberg arbetar bland annat med Läsrörelsen som driver projekt som ”Berätta leka läsa” för ett till treåringar i 31 kommuner. Hon driver också Barnens Bokhandel i Simrishamn med barnboksantikvariat i Borrby Bokby.Bild: PER LARSSON / TT
Hon anser att kultur är lika viktig som näringsriktig kost för barns utveckling. Läsning ger ett språk och öppnar dörrar till kreativt tänkande, och den uppfattningen har Marianne von Baumgarten-Lindberg kämpat för ända sedan hon blev chefredaktör för Vi föräldrar 1972. Sedan dess har hon startat Barnens Bokklubb, Böckernas Klubb och Barnens Bokhandel, varit redaktör för Skattkammarserien, chefredaktör för Femina och Allt om Böcker, suttit i en statlig bokutredning och lett Augustprisets jury.
– Jag har ingen som helst tanke på att pensionera mig. Då får någon annan göra det! Jag har ibland tyckt att jag har för mycket att göra. Men då betalar jag hellre det priset än att vara utan något meningsfullt.
Hon är inte själv en konstnärlig utövare, utan liknar sig vid regissören som sätter igång andra. Hon gillar att vara chef, och har känt en dragning till konstnärliga uttryck sedan uppväxten.
– Jag menar inte att jag var något maskrosbarn men det var inte bara en lätt barndom. Jag var nog på ett vis både ensam och självständig, något av en Pippi. Men jag fick tidigt med mig berättande, sagor, sång och bilder, och jag tror att det är en vaccination.
I stället för att själv skapa får hon ut mycket av att arbeta nära kreativa personer. Hon var dessutom gift med skådespelaren Sven Lindberg från 1977 fram till hans död 2006.
– Med Sven var det som en resa i en ny värld, och det gav också en djup insikt i hur skådespelare arbetar. Det är sju år sedan han dog och jag saknar honom som tusan. Inte minst hans humor.
Många barnbokskolleger, författare och tecknare, har hon känt länge och betraktar som nära vänner. Det är lätt att hitta engagemang i den här världen, där det är mer regel än undantag att människor brinner för sin uppgift. Marianne von Baumgarten-Lindberg räknas också dit, men hon ser en risk med att barnkulturens fortlevnad väger för tungt på eldsjälarnas insatser.
– Då blir det väldigt, väldigt ensamt och det leder inte till så mycket. Man skulle önska sig större förståelse och kunskap, från både ansvariga och politiker, om värdet av barnkultur.
Den stora motgången i livet var när hennes hjärtebarn, den stora aktivitetsfyllda bokhandeln Bokpalatset i Stockholm, gick i konkurs på 1990-talet. Sorgen över att inte få fullfölja en idé som hon trodde så starkt på sitter fortfarande i.
Men det finns mycket att glädjas över också, när hon ser tillbaka på sitt liv.
– Jag är stolt över de saker jag har gjort för barnkultur som har varit bra och förhoppningsvis lever kvar. Jag vill inte leva om mitt liv, men jag skulle tycka att det vore spännande att få vara med ett tag till i alla fall.

75Marianne von Baumgarten-Lindberg

Gör: Redaktör och journalist, styrelseledamot och sakkunnig i Läsrörelsen, som bedriver kampanjer för att lyfta barns läsning. Redaktör för barnkulturtidskriften Opsis, senior advisor på barnmuseet Junibacken, driver Barnens Bokhandel i Simrishamn med barnboksantikvariat i Borrby Bokby.
Bor: Egenritat hus på Österlen och lägenhet i Stockholm.
Familj: Barnen Fredrik, advokat, Catharina, konstgallerist, och Marietta, manusförfattare. Åtta barnbarn.
Aktuell: Inviger en stor utställning om Barbro Lindgren på Dunkers kulturhus i Helsingborg den 22 mars. Fyller 75 år 7 mars.
Utmärkelser: Natur & kulturs Kulturpris, Barnboksakademins Eldsjälspris, Astrid Lindgrens Världs stipendium.
Gå till toppen