Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kalle Kniivilä om Putins agerande: Är vi kvitt nu?

Putin har sedan avslutningen av sina olympiska spel i Sotji inte yppat ett ord offentligt. Nu är hans budskap tydligt, skriver Sydsvenskans Kalle Kniivilä.

Bild: Alexei Nikolsky
Det märktes att Putin inför sändningen hade finslipat sin legalistiska retorik, sin lugna och resonerande framtoning samt sina ironiska ordvändningar om västmakternas falskhet.
Publiken började förberedas för Putins budskap redan under måndagen. Först visade Putin sig inför tv-kamerorna på ett militärt övningsfält sex mil från finska gränsen, där en övning med stridsvagnar pågick. Sedan lade hans representant i FN:s säkerhetsråd fram ett brev, där Ukrainas avsatte president ber Ryssland om militär hjälp för att återställa ordningen i landet.
Efter det verkar vilket som helst budskap lugnande, så länge Putin inte meddelar att stridsvagnarna nu skickas in i Ukraina. På tisdagsförmiddagen meddelades dessutom att den jättelika militärövningen i västra Ryssland enligt Putins order avslutats, och trupperna återgått till normal tjänstgörning.
Därefter träder Rysslands president fram. Putin har sedan avslutningen av sina olympiska spel i Sotji inte yppat ett ord offentligt. Nu är hans budskap tydligt. Men han håller inte tal till nationen, för inget extraordinärt har hänt. Han sitter avslappnat på en nästan likadan stol som de utvalda journalisterna och svarar övervägt på deras frågor.
Det som skedde i Ukraina var en kupp. Kuppmakarna fick stöd från väst, och den nya ukrainska regeringen är inte legitim. Viktor Janukovytj är fortfarande Ukrainas president, i helgen har de två presidenterna träffats, och Janukovytj har överlämnat en formell och giltig ansökan om rysk militär hjälp.
Till skillnad från USA, som agerat i strid mot internationell rätt i exempelvis Afghanistan, Irak och Libyen, har Ryssland därför rätten på sin sida om ett ryskt militärt ingripande i Ukraina skulle behövas.
Men Ryssland tänker inte skicka in några trupper till Ukraina om det inte blir absolut nödvändigt. Och de trupper som omringar ukrainska militärförläggningar har givetvis ingenting med ryska militären att göra, det handlar om lokala självförsvarstrupper, det är precis samma sak som på Självständighetstorget i Kiev, säger Putin.
Det spelar ingen roll att de oidentifierade trupperna har ryska försvarets uniformer och ryska vapen av senaste modell. För varför skulle de lokala självförsvarstrupperna på Krim vara sämre utrustade än självförsvarstrupperna i Kiev? undrar Putin, och hävdar att demonstranterna i Kiev var specialutbildade i Natoländerna Polen och Litauen.
Visserligen är det uppenbart för alla seriösa bedömare att det är tungt beväpnad, reguljär rysk militär som kör runt i ryska militärfordon på Krim, inte några lokala frivilliga. Många av soldaterna har själva sagt att de tillhör ryska armén när de fått frågan. Men Putin bryr sig inte om att lögnen är uppenbar. Mer än så, lögnen är en del av hans budskap.
För om väst kan genomföra en kupp i Kiev och hävda att det handlade om en spontan revolution, varför skulle inte Ryssland kunna göra samma sak på Krim? Jag ser vad ni gör, ni kan inte gömma er, säger Putin. Är det färdiglekt nu?
Fast för demonstranterna i Kiev var revolutionen ingen lek. Men Putin tror inte på folkliga resningar, någon måste ligga bakom. Och om det inte var jag så var det väst, tycks han resonera.
 
Gå till toppen