Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pågatåg Express mellan Helsingborg och Malmö får fortsätta köra – kanske även till Ystad

Direkttågen mellan Helsingborg och Malmö uppskattas av resenärerna och får fortsätta köra. Direkttåg från Ystad till Malmö diskuteras också.

Bild: Kasper Dudzik
Ett pågatåg kör nonstop från Helsingborg till Malmö på vardagsmorgnar. På eftermiddagen kör det tillbaka, utan att stanna på vägen. Ett par hundra personer utnyttjar varje avgång och de är nöjda. Av dem är 8 procent tidigare bilister som nu valt att parkera bilen och ta tåget.
Det gillar regionrådet Mats Persson (FP), ordförande i den skånska kollektivtrafiknämnden, som vill att folk ska åka kollektivt.
Och resenärerna på den nya direktförbindelsen uppskattar den högre komforten som en direktresa ger, säger han och lägger till att kunderna önskar att resan ska bli snabbare.
Nu är den bara några minuter kortare än de 41 minuter som ett Öresundståg tar på sig. Men målet är att komma ned till en halvtimme.
Den nya förbindelsen gynnar även dem som inte åker med. Folk som i stället tar Öresundstågen från någon mellanstation på sträckan får oftare plats att sitta. Tidigare var det nästan uteslutet.
Utöver direkttåget mellan Helsingborg och Malmö  körs redan en liknande förbindelse mellan Skurup och Malmö och en mellan  Hässleholm och Malmö. De är dock inte utvärderade än.
Nu tittar Skånetrafiken på andra skånska städer som kan passa för direktförbindelse, bland annat Ystad-Malmö och Kristianstad–Lund–Malmö.
Hur snart kan det bli direkttrafik från Ystad?
– Jag hoppas det kan bli i december, säger Mats Persson.
Men det blir verklighet bara om det finns plats på Trafikverkets spår, och den saken utreds just nu.
Gå till toppen