Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Död tvättbjörn skapar oro

En död tvättbjörn hittades i helgen på Falsterbostranden – ett sällsynt fynd i Skåne. På länsstyrelsen fruktar man att tvättbjörnen ska etablera sig i Sverige och ställa till med stor skada.
– Den kan sprida rabies och inälvsparasiter som kan slå mot människan, säger Nils Carlsson på Länsstyrelsen Skåne.

Den döde tvättbjörnen hittades i lördags.Bild: länsstyrelsen
Det är ännu oklart vad som hänt tvättbjörnen och hur den hamnat i Falsterbo. Nils Carlsson, Länsstyrelsen Skånes expert på främmande arter, gissar att den drunknat efter att ha liftat med något fartyg från kontinenten.
– Om den inte har drunknat utan har levt på land så är det allvarligare. Vi vill inte ha hit tvättbjörnar eftersom de ställer till stor skada för den biologiska mångfalden, den äter fågelägg och grodor, och kan sprida sjukdomar, säger Nils Carlsson.
Tvättbjörnen och mårdhunden har blivit ett stort problem i Tyskland. Under 2013 dödades över 70 000 tvättbjörnar i Tyskland.
– Försäkringsbolagen där gråter blod eftersom djuren gärna bygger bo på vindarna. De river ut isolering och lägger upp lager av döda bytesdjur och har toalett på ett annat ställe. Det kostar massor att åtgärda, säger Nils Carlsson.
Tvättbjörnen etablerades, enligt Nils Carlsson, i Europa när nazisten Hermann Göring byggde upp ett zoo av exotiska djur. Sedan kom de amerikanska soldaterna som gärna hade en raccoon, tvättbjörn, som maskot. Därefter gjordes olika försök med tvättbjörnsuppfödning, för pälsens skull, varifrån det rymde djur.
– För cirka tio år sedan hade djuren blivit så många att de ökade explosionsartat i antal. Det är inget fel på djuret, men det är på fel plats. Det har inga naturliga fiender och har blivit en så kallat invasiv art, säger Nils Carlsson.
Den döda tvättbjörnen hittades av en privatperson i lördags, denne visste inte vad det för djur och tog kontakt med naturvårdaren Jan-Åke Hillarp som efter viss fördröjning fick tag på Nils Carlsson.
– Vi ska skicka djuret på analys till Sveriges veterinärmedicinska anstalt. Tvättbjörnar kan sprida både rabies och inälvsparasiter, säger Nils Carlsson.
För fem år sedan hittades två levande djur i Göteborgs hamn.
Eftersom de finns även i Danmark utesluter inte Nils Carlsson att djuret kan ha tagit sig hit därifrån. Och han fruktar en etablering av djuret i Sverige.

Tvättbjörnen lever nära människor

Tvättbjörnen är en art i familjen halvbjörnar. Den är gråsvart, 40–60 centimeter lång plus en lång, yvig, ringbandad svans. Huvudet är brett med spetsig nos och svart ”banditmask”. Framfötterna har långa, rörliga tår och används bland annat när den fångar mindre djur i vatten; det har lett till missuppfattningen att tvättbjörnen tvättar sin föda.
Den är allätare, lever ofta nära människan och genomsöker ibland soptunnor efter matrester. Arten förekommer från Panama till södra Kanada.
Gå till toppen