Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Skådespelare syns ofta som gangster eller polis

Pulp Fiction blev inkörsporten till filmvärlden för Erik Lundin. I dag kan han titulera sig såväl skådespelare som manusförfattare och regissör.

Skådespelaren Erik Lundin får inspiration av skogspromenader. ”Jag tänker så bra då”, säger han.Bild: ADAM IHSE / TT
– I grund och botten känner jag samma glädje i skapandet som när jag var barn.
Det började när Erik Lundin var i tolvårsåldern. Han och kompisarna hemma i Hudiksvall gillade att se på video och började göra egna versioner av olika filmer.
När Pulp Fiction kom blev den genast en favorit. Erik Lundin minns att eftersom han var den enda som hade lite längre hår fick han göra Vincent Vega - John Travoltas karaktär.
– Vi lekte loss med kameran. Allt som Quentin Tarantino gör är så lekfullt. Jag tror att det är det som inspirerar många unga. Det ser så kul ut.
Fast besluten om att följa sitt hjärta gick Erik Lundin först medieprogrammet i Söderhamn. Via en sväng på Linköpings universitet hamnade han till slut på Skurups mer praktiskt inriktade filmlinje. I samma veva började han skådespela i olika fria teatergrupper.
Ganska tidigt fanns en lust att inte bara stå på scen utan även jobba med regi och manusförfattande. Han säger att det egentligen är tre sidor av samma sak – att gestalta och berätta historier. Och genom skrivandet får han inspiration till skådespeleri som i sin tur ger inspiration till regin.
– Min drivkraft är att berätta om sådant som är angeläget för oss som lever i den här tiden. Utmana mentala spärrar och kanske göra världen lite bättre.
Blev det som du tänkte dig när du var barn?
– Det är samma glädje och samma drivkraft. Sedan har man ju mött den hårda verkligheten. Den blir tydligare och tydligare ju längre in i branschen man kommer. Till exempel att det alltid är en utmaning att finansiera projekten – det är en strid varje gång.
Det underlättar att ha flera ben att stå på. Och hittills har Erik Lundin haft jobb så att det räcker.
Just nu har han två projekt på gång – ett manus till en pjäs och ett annat till en film. Pjäsen är ett beställningsjobb medan filmen bygger på hans egen idé. Mer kan han inte berätta eftersom inget är riktigt klart.
Skådespeleriet finns så klart också kvar. En återkommande roll har varit den som gangstern Macke G:son i filmerna om polisen Johan Falk.
Erik Lundin säger att han av någon anledning har råkat hamna i facket där han antingen får spela gangster, polis eller militär.
– Jag vet inte om det kanske beror på frisyren eller något i utstrålningen. Men jag har förlikat mig med det nu. Det fanns en period när jag kände: ”Va fasen, ska jag aldrig få göra någon annan typ?” Men nu tycker jag att de karaktärerna är värda att gestalta med samma glädje och värme som andra.

35Erik Lundin

Bor: I Göteborg.
Familj: Fru och två barn på 5 och 3 år.
Gör: Skådespelare, regissör, manusförfattare.
Aktuell: Fyller 35 år på söndag, den 9 mars.
Firar: ”Vi är i fjällen med vänner så först blir det slalomåkning på dagen och sedan hoppas jag att de bjuder mig på en fin öl till kvällen.”
Läser: ”Johan Perssons och Martin Schibbyes bok ’438 dagar’. Den är jättebra och väldigt angelägen.”
Film jag rekommenderar: ”Anna Odells ’Återträffen’. Den var fantastiskt bra. Alla som har gått i en klass kan nog känna igen sig. Och så är den så snyggt gestaltad, den känns så äkta.”
Gå till toppen