Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Festivalen blickar utanför Europa

Nästa vecka visas över hundra filmer från 37 olika länder i Malmö. Nu är det dags för årets upplaga av filmfestivalen Buff, som i år har temat ”Film från hela världen”.

”Resan till Fjäderkungens rike” är invigningsfilmen på Buff i år.Bild: NOBLE ENTERTAINMENT
Den 10 mars drar Malmös internationella barn- och ungdomsfilmfestival, Buff, igång för 31:a gången. Festivalen pågår under fem dagar och visar både lång- och kortfilm.
Varje år besöker cirka 14 000 barn och ungdomar festivalen, och i år har festivalgruppen sökt sig utanför Europa och europeisk film. Resultatet har blivit ett program med film från länder som traditionellt inte producerar film ur barns och ungdomars perspektiv, och sällan får distribution på svenska biografer. Palestina, Sydafrika och Georgien är några av de ovanligare länder som bidrar med filmer till årets Buff.
– Vi kommer att visa film från 37 olika länder, berättar festivalchefen Mette-Ann Schepelern.
Invigningsfilm för i år är ”Resan till Fjäderkungens rike”, en äventyrsfilm om kaninen Johans resa till en magisk värld, den första 3D-animerade filmen som gjorts i Sverige. En annan svensk premiär på festivalen är barnfilmen ”Krakel Spektakel”, en film som bygger på Lennart Hellsings klassiska barnboksfigur.
Flera av festivalens filmer i år behandlar också samhällspolitiska ämnen: vi får möta asylsökande ungdomar i brittiska ”Leave to Remain”, barn på flykt i mexikanska ”La Juala de oro” och ungdomar som lever i oroliga samhällen i laotiska ”The Rocket”.
Några filmer berör ämnet mobbning, och ett tema som återkommer i flera filmer är känslan av att befinna sig i någon form av utanförskap. Ester Martin Bergsmarks uppmärksammade film ”Nånting måste gå sönder” hör till dessa.
Utöver filmvisningar kommer det att hållas seminarier och prisutdelningar på årets Buff. Det blir diskussioner om filmpedagogik, work in progress-samtal och ett samarbete med SVT där unga filmare får chans att finslipa sina bästa idéer för ungt tv-drama.
Gå till toppen