Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Fettet är inte problemet

Nyligen föreslog Louise Andersson (Åsikter 4/3) att fetmaepidemin kan stoppas genom att beskatta mat med socker och fett. Men det är ingen bra lösning.
Fetmaepidemin startade kort efter att kolesterolkampanjens kostråd introducerades i USA på slutet av 1970-talet. Enligt dessa råd borde vi minska på matens fett och i stället täcka vårt kaloribehov med kolhydrater. Fetmaepidemin följdes av en diabetesepidemi. I dag är de största hälsoproblemen i västvärlden fetma och åldersdiabetes.
Fler och fler har emellertid insett att det inte är matens fett som är problemet. Ingen har nämligen kunnat visa att människor som frossar i fläsk, kött och feta mejeriprodukter är mer åderförkalkade än andra eller att de löper en större risk att få en hjärt-kärlsjukdom. Chefen för världens största koststudier, Harvardprofessorn Walter Willett som i många år har varnat för det mättade fettet, har ändrat åsikt.
Så här sa han i en intervju i Los Angeles Times för tre år sedan: ”Fett är inte problemet. Om amerikanerna kunde eliminera de söta dryckerna, potatisen, det vita brödet, pastan, det vita riset och allt godis, då skulle vi kunna avlägsna nästan alla fetma- och diabetesproblem”.
Att beskatta fettet ökar problemen, eftersom vi skulle äta kolhydrater i stället, och de flesta kolhydrater bryts ner till socker i tarmen.
Uffe Ravnskov, docent och doktor i medicin, ordförande i Thincs, The International Network of Cholesterol Skeptics
Gå till toppen