Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förtroenderas för Moderaterna

Inte nog med att opinionssiffrorna viker.
Med ett drygt halvår kvar till valet har även förtroendet för regeringen – och Moderaterna – sjunkit rejält, enligt den senaste Förtroendebarometern.

Tätplatserna var väntade när årets Förtroendebarometer presenterades i samband med mediedagarna i Göteborg. Sveriges Radios och Sveriges Televisions ställning är orubbad.
Bland förlorarna finns enligt undersökningen Moderaterna och regeringen. Medan det i fjol var 42 procent av de tillfrågade som hade mycket eller ganska stort förtroende för partiet är det i årets undersökning bara 33 procent. Regeringen ligger på 41 procent, men hade 50 i fjol.
– Mätningen bekräftar att regeringen är nere i brygga när det gäller förtroende och opinionssiffror, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Av allianspartierna är det bara Centern som har något bättre siffror jämfört med i fjol. I stället har Socialdemokraterna gått om Moderaterna, medan både MP och V har bättre siffror än i fjol i mätningen.
Enligt Per Nilsson, kommunikations- och analyschef hos Moderaterna, är siffrorna inte särskilt förvånande med tanke på den senaste tidens opinionsmätningar.
– Jämfört med opinionsläget är det också fortfarande betydligt fler som har stort förtroende för oss och det ligger ju lite över valresultatet vi hade också. Det visar ändå att det finns många människor som vi kan vinna under valrörelsen, säger han.
– Sedan måste man komma ihåg att det följer ett mönster som man kan se över tid, att det regeringsbärande partiet tenderar att tappar i förtroende. Men närmare valet kan det här utjämnas, för då blir det två tydliga alternativ mot varandra. Dit har vi inte kommit än.
Knappt sextio aktörer finns med på listan. Utöver SR och SVT finns universitet, Systembolaget och Ikea med i toppen. I andra änden av skalan finns Arbetsförmedlingen, Sverigedemokraterna, Expressen och Twitter.
Bakom undersökningen, som utförts av TNS Sifo i samarbete med Göteborgs universitet, ligger Medieakademin.

Topp tio 2014

Andel som har mycket eller ganska stort förtroende.
1. Sveriges Radio 73 procent
2. Sveriges Television 71
3. Universitet/högskolor 64
4. Systembolaget 59
5. Ikea 59
6. Volvo 53
7. Amnesty 52
8. Dagens Nyheter 52
9. Skatteverket 50
10. Riksbanken 49
Källa: Medieakademin

Förtroende för riksdagspartierna

Förtroendet för riksdagspartierna enligt årets Förtroendebarometer. Andel av de tillfrågade som har mycket eller ganska stort förtroende för partiet, med fjolårets siffra inom parentes.

Socialdemokraterna 36 procent (34).

Moderaterna 33 (42).

Miljöpartiet 32 (29).

Vänsterpartiet 22 (17).

Folkpartiet 19 (20).

Kristdemokraterna 12 (15).

Centerpartiet 12 (10).

Sverigedemokraterna 11 (9).

Källa: Förtroendebarometern 2014 (TT)

Gå till toppen