Sverige

Gifta läkare är vanligaste paret

Visa mig din partner och jag ska säga vem du är.

Bild: Foto: Bertil Ericson
Är du exempelvis en lastbilschaffis eller lagerkille är det ganska troligt att du har ihop det med en undersköterska.
Statistiska centralbyrån har satt ihop en lista över de vanligaste parkombinationerna. Väldigt många män med olika arbetaryrken är gifta eller sammanboende med undersköterskor eller sjukvårdsbiträden. Att det ser ut så beror förstås på att det vanligaste yrket är just inom vården och det är oftast kvinnor som jobbar där.
Det allra vanligaste paret består annars av en läkare som är ihop med en annan läkare. Cirka 3 300 sådana par har SCB hittat. Ett annat vanligt par där båda har samma jobb är systemeraren som har programmerat ihop sina liv. Även lärare verkar gilla varandra.
– Där man spenderar den mesta tiden, där hittar man också kärleken, det är ju inte så konstigt egentligen, säger relationsexpert Charlotte Sander.
Men egentligen förespråkar hon ett vidlyftigare innehåll i relationen.
– Är man trygg i sig själv kan det vara roligare att gå bortom sitt eget område. Då kan det vara jättekul att få in något helt annat. Själv är jag gift med en snickare, säger hon.
– Det tillför en massa liv i relationen, säger hon men betonar att det för många inte alls behöver vara så.
Det finns förstås fördelar med att ha samma yrke, enligt Sander, för läkare till exempel med oregelbundna tider och där man ses mycket i vardagen.
Gå till toppen