Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hoppfullt i film om att bryta upp

Att skiljas

Genre: Dokumentär. DirectedBy: Karin Ekberg. Actors: Lena Ekberg, Kjell Pettersson, Karin Ekberg. Country: Sverige. PublishYear: 2014.
Ett ungt par ler och skålar i en amatörfilm från ett sommarljuvt bröllopsfirande i Stockholms skärgård. Den blonda kvinnan badar naken i en lummig trädgård tillsammans med en lintott till dotter. Den skäggige mannen hystar upp barnet i luften. Rosenkindade drömmar om ”familj” och ”kärlek”.
Ur ”Att skiljas”.Bild: Folkets Bio
Dessa idealiserade bilder står i skarp kontrast till filmens verkliga ämne: parets skilsmässa efter 38 års äktenskap. Richard Ekre-Suzzis vemodiga musik lockar fram det ”sting i hjärtat” som reklamaren Don Draper så väl beskrev i en presentation för Kodak i första säsongen av ”Mad Men”, nostalgin som uppstår i mötet med gamla porträtt och flimrande smalfilmer.
Men kanske är närheten och intimiteten i amatörfilmerna från regissören Karin Ekbergs uppväxt lika fabricerad som Don Drapers amerikanska dröm?
Ekbergs kamera följer modern som sammanbitet rensar förråd och källare med siktet inställt på framtiden, medan fadern ifrågasätter alla beslut om vad som ska sparas och slängas, ältar minnen och räds morgondagen. Dottern flyr in i rollen som filmare och fångar händelserna med ett mycket fint öga för detaljer: dockskåpet och glaset med två tandborstar i får symbolisera olika sätt att leva tillsammans. ”Att skiljas” är en varm, underhållande och i slutändan hoppfull film för alla som berörts av uppbrott: skilsmässobarn, de som lämnat, de som blivit lämnade. Alltså: en film för oss alla.
Gå till toppen