Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Pengar talar högst i lokal valkampanj

Det är valyra på flera nivåer i Belgrad. Staden är full av affischer och reklamtavlor med partiernas slagord inför det snabbt planerade parlamentsvalet den 16 mars. Det sammanfaller med det lika extrainsatta lokalvalet i Belgrad.
Borgmästaren Dragan Djilas från Demokratiska partiet, som har haft makten i staden i över ett decennium, blev i september förra året avsatt i en misstroendevotering och sedan i höstas sköts staden av en provisorisk administration.
Belgrad har varit det Demokratiska partiets sista fäste i ett land som annars erövrats av det Progressiva partiet – det kommande parlamentsvalets vinnare i alla prognoser.
Om det i valkampanjen på nationell nivå är de stora, något abstrakta, frågorna som dominerar, handlar Belgradvalet mycket mer om sådant som ligger invånarna nära. I förra valet gav till exempel min vän Dejan sin röst till Djilas därför att hans brobygge över floden Sava halverade Dejans restid till jobbet.
De Progressivas trumfkort inför den 16 mars är en shejk från Förenade Arabemiraten som vill investera tre miljarder euro i gigantprojektet ”Belgrad på vattnet”. Med start i september i år ska flera hotell och köpcenter byggas i området mellan järnvägsstationen och Brankovbron längs med Sava. Det vill säga i de slitna men charmiga kvarteren där det alternativa Kultur-Belgrad har sitt centrum, med barer, konstgallerier, kulturcenter och gatukonst.
Men värdet av det väger nog lätt mot argument om tusentals jobbtillfällen och miljoner av inkommande euro.
Gå till toppen