Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Uppbrottet blev till film som skiljer sig

Det kan tyckas navelskådande att regidebutera med en dokumentär om sina föräldrars egentligen högst odramatiska skilsmässa.
Men Karin Ekbergs bioaktuella ”Att skiljas” är en tragikomisk och universell film om att våga bryta sig loss.

Efter 38 år av mestadels ljummen samvaro i villaförorten kom det knappast som en chock för någon – och Karin Ekberg säger att hon ända sedan barndomen hade tyckt att mamma och pappa skulle separera. Hon hade inte heller en tanke på att göra en biofilm om föräldrarnas skilsmässa.
– Mamma hade skaffat en egen lägenhet och huset skulle säljas inom tre månader. Jag insåg att jag sedan aldrig mer kunde besöka mitt barndomshem. Eftersom jag råkade filma ett annat projekt i närheten, ville jag mest dokumentera huset, säger Karin Ekberg.
Varken pappa Kjell eller mamma Lena hade något att invända när Karin filmade deras smågnabbande vid uppdelningen av bohaget i villan i Stockholmsförorten. De var ju så vana vid att hon ofta sprang runt med en kamera. Kanske just därför lyckades hon få små tragikomiska pärlor till scener, triviala men samtidigt laddade och allmängiltiga. Som när mamman pratar om att slänga sin brudklänning i en container. Eller att pappan är helt handfallen när han ska fixa en inflyttningsfest i sin nya lägenhet.
– En period var han som en jättebebis, och det finns en humor i det som är befriande – publiken skrattar. Men för mig som hans dotter, och som feminist, blev jag lite mörkrädd.
Hon kom att följa sina föräldrar under ett år. Lena blommade ut, medan Kjell i början kände sig ensam och förorättad.
– Jag tycker det är intressant att kvinnor i äktenskap statistiskt har sämre psykisk hälsa och sämre ekonomi, medan det är tvärtom för män. Och omvänt för kvinnor som skilt sig, respektive män.
Filmen har en kritisk udd riktad mot kärnfamiljen.
– I filmen säger mamma: ”jag var tjugo år när jag gjorde de här valen”. Det är absurt att man ska leva efter de valen när man är sextio; hon borde ha lämnat för länge sedan. Men det finns ett tryck från samhället att man ska leva i en kärnfamilj. Och det krävs mycket för att bryta sig loss om man har barn och bor i bostadsbristens Stockholm.
Vad tyckte dina föräldrar när de insåg att det skulle bli en biofilm?
– Pappa tyckte det var jätteroligt, medan mamma var mer nervös för att hänga ut den smutsiga byken. Men sedan insåg hon den allmängiltiga aspekten av filmen. Det är modigt att visa upp sitt liv när man är som mest sårbar. Jag hoppas och tror att det ska vara värt det.

Karin Ekberg

Regissör, född 1979. Karin Ekberg utbildade sig först till stillbildsfotograf i Holland och journalist i Stockholm innan hon blev dokumentärfilmare. ”Att skiljas” är hennes regidebut.
Filmen får biopremiär i Malmö och Lund ikväll. Karin Ekberg gästar visningen på Kino i Lund den 11 mars kl 18.30. Internationella kvinnodagen Två av helgens biopremiärer – ”Att skiljas” och ”Battle of the Sexes” – anknyter till Internationella kvinnodagen. Men det blir även filmiska specialevenemang. På Spegeln i Malmö anordnas från klockan 15 imorgon Arabiska kvinnors filmdag med filmvisningar, mingel, livemusik och ett seminarium. På Kino i Lund visas dokumentärerna ”Miss Representation” (i kväll kl 20.30) och ”Girl Rising” (söndag kl 15).
Gå till toppen