Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Vilka hinder står i vägen för Malmös ledande kvinnor?"

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Martina Skrak (V) och Karolina Skog (MP) säger att det krävs en tydlig feministisk politik för förändring. Vad har hindrat dem, undrar Katerin Mendez och Linda Hiltmann, Feministiskt initiativ.

Tre företrädare för Malmös politiska ledning Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Martina Skrak (V) och Karolina Skog (MP) skriver på Aktuella frågor 23/2 att ”det krävs en tydlig feministisk politik för förändring. På flera områden har utvecklingen de senaste åren gått åt fel håll”.
Vi undrar vad de menar. De är ju själva tre av stadens mest inflytelserika makthavare. Och medan de belyser de positiva förändringarna som de varit med om att driva igenom, nämner de inget inom vilka områden de anser att utvecklingen gått tillbaka.
I Malmö finns det stora skillnader mellan dem som har möjlighet att påverka sina liv och dem vars möjligheter är ytterst begränsade. Och visst går utvecklingen åt fel håll. Till exempel har bostadssegregationen ökat under de år Socialdemokraterna har styrt staden.
Malmö kommunala bostadsbolag, MKB, har antagit den så kallade Malmömodellen. Den innebär att den som har råd att bo i ett ”attraktivt” område ska ha privilegiet att göra det, medan den som är fattig får bosätta sig någon annanstans. Det har i praktiken lett till att hyrorna i hela staden trissas upp.
Skolorna i Malmö har under lång tid hållit så pass ojämn nivå att Skolinspektionen i en rapport 2012 riktade skarp kritik mot stadens ledning. Rapporten visade att det fanns skolor i Malmö där mindre än en tredjedel av eleverna fick behörighet till gymnasiet medan andra skolor hade elever där alla gick ut med gymnasiebehörighet. Det var tydligt att elevernas förutsättningar att klara av skolan hängde ihop med i vilken stadsdel deras skola låg.
Hur kan ojämställdheten i Malmö ha ökat, trots att de styrande politiska partiernas uttalade ambition under de senaste 40 åren varit motsatsen?
Vilka hinder anser Katrin Stjernfeldt Jammeh, Martina Skrak och Karolina Skog, Malmös ledande kvinnor, står i vägen för att de ska kunna driva en feministisk politik? I deras partier har jämställdhetsarbetet i mångt förpassats till kvinnoförbunden och behandlas som ett kvinnligt särintresse. Kan det utgöra ett hinder för att bedriva en feministisk politik?
Feministiskt initiativ bildades för att vi såg att Sverige saknade en tydlig feministisk politik. Hela vår politiska plattform är tydlig feministisk politik. För oss är jämställdhetsarbetet i fokus och inget särintresse. Vi har antagit det intersektionella perspektivet, som visar hur olika former av diskriminering och förtryck hänger samman och påverkar olika grupper i samhället. Det betyder att det feministiska arbete vi bedriver sträcker sig längre än att endast gälla jämställdhet mellan könen. Vår politik tar sitt avstamp i mänskliga rättigheter. Vi utgör den politiska dimension som de andra partierna tydligt saknar i det feministhungrande Sverige.
I år ställer Feministiskt initiativ upp i samtliga val, även i kommunvalet. Om Malmös starka kvinnor menar allvar med att bedriva tydlig feministisk politik kommer de att ha alla möjligheter att göra detta tillsammans med Feministiskt initiativ.
Katerin Mendez är ordförande Feministiskt initiativ Malmö och Fi-kandidat i Malmö
Linda Hiltmann är Fi-kandidat till Malmö kommunfullmäktige.
Gå till toppen