Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

4H fick hjälp sköta nyfödda

Tre lamm och två killingar föddes samma dag på Almviks 4H-gård.
– De är sötnosar. De är så fluffiga och har så söta ögon, säger Felicia Bengtsson, nio år.

Det var i tisdags, mitt på dagen, som lammen och killingarna kom till världen.
– Det var perfekt för skolorna hade studiedag, säger Kent Berg, gårdsassistent.
Enda dramatiken var att gutefåret Ullviras tacklamm, som föddes efter sin bror, var så svag att hon behövde nappmatas varannan timme första natten. Det skötte barn och personal i samarbete. Nu mår den lilla fint och diar själv.
Vad skiljer killingar och lamm?
– Killingarna är mycket tuffare. De är mer självständiga. Det händer roliga och oväntade saker med getterna. Lammen är mer väluppfostrade barn, säger Kent Berg.
Det dröjer inte länge innan getternas killingar hoppar upp på ryggen på barn som hälsar på i boxen. De lär sig också att ställa sig på ryggen på sin mamma – eller ett får.
En kunskap många unga besökare får med sig från besöket på 4H-gården är att det inte heter som de tror: en get – flera getingar.
Barnen har redan skrivit långa listor med förslag på namn på de nyfödda. Kanske döps killingar och lamm om i höst, när de säljs till nya ägare. 4H-gården är för liten för att alla ska kunna bo kvar.
Under torsdagen föddes ytterligare en killing.
Fler djur på Almviks 4H-gård går i väntans tider. Grisen Wera, som kvalar in i 200-kilosklassen, ska ha kultingar och två får lammar snart.
Gå till toppen