Sverige

Facebook ger uppgifter till polisen

Möjligheten för svensk polis att utreda brott på Facebook har kraftigt förbättrats.

Hennes Facebookkonto har kapats av en utpressare som lägger ut manipulerade nakenbilder på henne. Malmöpolisen har inte inlett någon utredning – men ett nytt svenskt samarbete med Facebook ger nu hopp om en utredning.Bild: Henrik Rosenqvist
Det nya samarbetet inleddes i december förra året och har redan gett resultat, menar Anders Ahlqvist som är kommissarie och IT-brottsexpert.
– Vårt förhållande till Facebook har dramatiskt förbättrats sedan i höstas. Det här tror jag kommer att förbättra uppklarningsprocenten på sådana här ärenden dramatiskt. Det ser vi redan nu.
Den brottslighet som har följt på den snabba ökningen av sociala medier har ofta varit svårutredd. Polisen har rutinmässigt lagt ned anmälningar med motiveringen att de inte går att utreda.
– Det är inte längre sant. Utvecklingen har gått väldigt mycket framåt de senaste månaderna.
Rikspolisstyrelsen, RPS, har nu ett avtal med Facebook och en direktlinje. Den används för att begära ut uppgifter om ip-adresser som kan användas för att identifiera vilka personer som står bakom konton.
Poliser i Sverige som utreder misstänkta brott på Facebook kan vända sig till RPS som i sin tur vidarebefordrar förfrågan.
Sedan den 1 december har Rikspolisstyrelsen skickat 78 förfrågningar till Facebook och hunnit få svar på cirka 70.
– Det är alla möjliga ärenden som vi sysslar med, allt från förolämpningar och sexuella ofredanden hela vägen upp till mord.
De vanligaste brottstyperna är olika slag av sexualbrott och bedrägerier.
Samtidigt har polis och åklagare fortsatt att lägga ner anmälningar som rör brott på Facebook. Bland annat beslutade åklagarkammaren i Malmö den 27 december att inte inleda en förundersökning i ett fall i Malmö (se sidoartikel).
I beslutet står det: ”Det är uppenbart att brottet inte går att utreda”.
Är det nya samarbetet med Facebook inte känt av alla utredare i Sverige?
– Polisen är en stor organisation så det tar tid att sprida informationen. Men det sprider sig och antalet förfrågningar ökar och svaren från Facebook trillar in i jämn takt.
Den nya relationen till Facebook är resultatet av framgångsrika förhandlingar, menar Anders Ahlqvist.
– De har haft ett bekymmer med att enskilda poliser från hela världen har skickat in sina frågor till dem. Med kanske en halv miljard Facebookanvändare i 195 länder så förstår man att kvaliteten på förfrågningarna varierar.
Facebook får nu ”standardiserade och kvalitetsgranskade” förfrågningar som de vet kommer från svensk polis.
– Det är ett problem när man har kontakter i 195 länder – är det verkligen polisen som frågar? Man kan förstå att de är lite fundersamma kring det. Det behöver de inte vara när det gäller Sverige längre.
Anonymiseringstjänster på webben gör att polisen inte alltid hittar gärningspersonerna även om Facebook lämnar ut uppgifter.
– Men fallet stängs inte bara för att man använt en anonymiseringstjänst. Sedan beror det på vad det är för brott. Det kan finnas många andra åtgärder att vidta. Men jag tänker inte gå in på vilka, säger Anders Ahlqvist.
Rikspolisstyrelsen ser på möjligheterna att ingå avtal med fler företag.
– Det pågår ett sådant arbete. Men det är inte alls samma volym på förfrågningar och problem för polisen som när det gäller Facebook.
Gå till toppen