Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krim blir Putins kompensation för Kosovokriget

Det som har skett på Krim är i praktiken en rysk militärkupp. Beslutet om Krims anslutning till Ryssland är Putins sätt att hämnas för västmakternas agerande i Kosovokriget 1999.
Den 26 februari ville lokalparlamentet i Simferopol inte ens diskutera förslaget om en folkomröstning om utvidgad autonomi. Men natten mot den 27 februari intogs parlamentet av tungt väpnade trupper i omärkta uniformer.
Samma dag meddelades det att parlamentet hade samlats igen i den ockuperade byggnaden och beslutat att en folkomröstning trots allt behövdes. Omröstningen skulle ske den 25 maj, samma dag som presidentvalet i Ukraina. Det är okänt hur många parlamentsledamöter som verkligen var närvarande när beslutet fattades.
Medan parlamentsbyggnaden var ockuperad av tungt beväpnade män passade man också på att byta ut Krims regering. Ny premiärminister blev Sergej Aksionov från ett ryskvänligt parti, som i senaste valet vann sammanlagt tre av de hundra platserna i Krims parlament.
Det som håller uppe hans makt är helt klart inte parlamentarismen, utan männen i omärkta uniformer av exakt samma typ som används av ryska specialförband. Männen kör runt i ryska militära fordon med ryska skyltar och bär vapen som bara ryska försvaret har tillgång till.
Att det handlar om ryska trupper är uppenbart för alla – förutom Vladimir Putin, som under sin presskonferens i tisdags sade att uniformer går att köpa i vilken butik som helst. Några planer på att ansluta Krim till Ryssland finns det inte sade han – men började sedan tala om Kosovo och folkens självbestämmanderätt.
Kosovokriget 1999, när Nato-länder under 79 dagar bombade Rysslands bundsförvant, det ortodoxa Serbien, för att tvinga fram serbiskt tillbakadragande från Kosovo, upplevdes som ett lågvattenmärke för den ryska militärmakten efter Sovjetunionens sönderfall. Ryssland har aldrig erkänt Kosovos självständighet, och händelserna i Kosovo användes flitigt som argument under 2008 års ryska inmarsch i Georgien.
Nu verkar Putin ha bestämt sig för att kvitta Krim mot Kosovo.
Ännu i måndags var beskedet från Krims parlament tydligt: det är omöjligt att hålla folkomröstningen tidigare än den 30 mars, och den ska handla om autonomi inom Ukraina. Men tre dagar senare meddelade Krims parlament plötsligt att halvön redan tillhör Ryssland, och att detta beslut ska bekräftas i en folkomröstning om tio dagar.
Där blev det uppenbart varför ryska myndigheter inte kan erkänna att trupperna på Krim kommer från Ryssland – ett frivilligt beslut om anslutning till Ryssland kan givetvis inte fattas under rysk ockupation.
Gå till toppen