Huvudledare

Ledare: Ny dag efter valet, FP

Folkpartiet samlas till riksmöte i ett dystert opinionsläge. Blockpolitikens tvångströja är en förklaring.

Det är ett tilltufsat liberalt parti som samlas till riksmöte i Örebro idag.
Två mandatperioder i regeringsställning är inte fy skam. En av Folkpartiets gamla hjärtefrågor – skolan – är numera på allas läppar. Det finns en del på pluskontot. Men opinionsmässigt har allianssamarbetet inte gett någon utdelning, tvärtom.
Ännu en påminnelse om detta kom i gårdagens mätning från Demoskop, där FP fick 5,1 procent. Att C och KD ligger ännu sämre till har kanske bidragit till att FP:s kräftgång inte uppmärksammats efter förtjänst. Inget kan ändå dölja faktum: detta är uselt.
Att vandra i Moderaternas skugga kostar på. Blockpolitik kostar på.
Om alliansen skulle förlora valet i höst går FP i opposition, har partiledaren Jan Björklund slagit fast.
Men FP-politiker på det lokala planet är långtifrån lika kategoriska, visar en rundringning som DN redovisade i gårdagens tidning.
”Den dag alliansen inte fungerar ser jag inga skäl att fortsätta krama den”, säger Thomas af Bjur, landstingsråd i Sörmland.
Förre statsministern och S-ledaren Ingvar Carlsson sällar sig nu till kritikerna av den sterila blockpolitiken, denna ”omstöpning av villkoren för politiskt beslutsfattande” som han kallar utvecklingen i en ny bok.
FP:s och de övriga borttynande borgerliga partiernas lojalitet med allianskonceptet imponerar.
Ändå är det ingen djärv gissning att det fortsatta borgerliga samarbetet och blockpolitiken kommer att stötas och blötas i korridorerna under helgens riksmöte.
Måste utrymmet för socialliberal politik vara mindre i ett samarbete vänsterut? Inte nödvändigtvis.
Ja, Björklund har avvisat alla tankar på regeringssamarbete med S. Nej, så här ett halvår före riksdagsvalet, finns inte mycket annat att göra än att sitta still i båten.
Men efter valet är en annan dag.
Gå till toppen