Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lopp för välgörenhet gör gott för både kropp och själ

Att träna för ett motionslopp gör gott för kroppen. Men många hakar också på något som gör gott för själen – välgörenhetsloppen blir bara fler och fler.

Pengarna från loppet i Skrylle ska gå hit – till Kanti barnsjukhus i Nepal.Bild: Foto: BAS
Stora lopp som Göteborgsvarvet och London Marathon och flera andra har särskilda välgörenhetsklasser där pengar går till välgörande ändamål och organisationer.
Det blir också vanligare att använda hälso- och träningstrenden även för mindre insamlingar.
Eslövstjejen Mirjana Krisanovic är student på Malmö högskola och har tillsammans med ett tiotal vänner tagit initiativ till loppet ”Run for Life – Run for Nepal”. Den 26 april går femkilometersloppet i Skrylle. Pengarna som samlas in ska gå till Kanti childrens hospital i Nepal, och projektet görs i samarbete med organisationen BAS.
– Vi brinner för både hälsa och mänskliga rättigheter och tänkte att det här vore en kul idé. Jag var med i ett annat lopp förra året som inspirerade mig – Amzungo volontärlopp, säger Mirjana Krisanovic.
Hon motionerar själv – springer, dansar och är ganska aktiv. Så tanken på ett motionslopp låg henne varmt om hjärtat. Hon hoppas få ihop åtminstone 5 000 kronor från anmälningsavgifterna och har fått hjälp av sponsorer med grejer till loppet.
– Det finns ju människor som gärna donerar pengar till en god sak, men många vill verkligen veta att pengarna kommer fram och de vill få något för det. Här får de vara med och verkligen känna att de gör skillnad.
– Och det som är bra med ett femkilometerslopp är att man kan vara med även om man inte är så vältränad. Kan man inte springa så kan man gå fem kilometer. Det kan ju alla.
Mirjana Krisanovic kommer själv att åka till Nepal i höst och besöka sjukhuset på plats.
– Jag vill garantera att pengarna kommer fram, och försäkra mig om att uppdraget blir rätt utfört.

Några andra skånska välgörenhetslopp

9 mars: Stävie trail – 6,5-kilometers terränglopp i Furulund till förmån för diabetesdrabbade barn i Afrika.
12 april: Brevet Ulf Ståls Minne – distanslopp på cykel med start i Malmö. Samtliga anmälningsavgifter går till Cancerfonden.
26 april: AIDS-loppet – 5- och 10-kilometerslopp i Lund till förmån för hiv-/aidsdrabbade barn och ungdomar i Sierra Leone.
14 juni: Malmömilen – tio kronor av varje deltagares anmälningsavgift skänks till Star for Life.
4–11 juli: Team Rynkeby Malmö cyklar (tillsammans med flera olika Rynkebyteam) till Paris, lagen samlar in stora summor till Barncancerfonden.
2–10 augusti: Ride of Hope – cykeletapper mellan Lund och Stockholm för insamling till Barncancerfonden.
30 augusti: Spring för det lilla livet – Landskronalopp där pengarna går till Lilla Barnets Fond och forskningen om sjukdomar hos nyfödda barn.
Gå till toppen