Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen: Nazister bakom nattens attack på Möllevången

Minst två av de tre anhållna är nazister, enligt polisen.

Vid 00.30-tiden natten mot söndagen misshandlades fyra män och två kvinnor på Falsterbogatan/Kristianstadgatan så allvarligt att de fick föras till sjukhus med svåra skär- och misshandelsskador. För en av männen var läget livshotande. Skadeläget för de andra personerna är oklart – sjukhuset säger att de är lindrigt skadade och polisen talar om allvarliga skador.
Uppgifterna går isär om vad som hände under natten.
– Vi har hållit många förhör. Det finns olika versioner om hur bråket startat. Alla har uppfattat händelsen på sitt sätt. Nu sammanställer vi förhören och väntar på de tekniska utredningarna, säger Marie Persson, informatör vid Skånepolisen.
Först på plats var en patrull ridande poliser, som lyckades skingra bråket. De två grupperna begav sig sen åt olika håll men två män greps på plats. Polisen berättar att de anhållna männen kom ut från en pub och mötte personerna som de drabbade samman med. Enligt ögonvittnen som hört av sig till Sydsvenskan var det mer misshandel än slagsmål.
Ytterligare en person omhändertogs för fylleri och anhölls under söndagen för misshandeln. Alla tre är nu anhållna. Männen är i 25-årsåldern och samtliga misstänkta för mordförsök.
– Där var så många som slogs att ingen polis kunde se hur många som var inblandade, säger Anders Kristersson, inre befäl vid Malmöpolisen, och kallar händelsen ett "bunkaslagsmål".
Polisen säger att minst två av de gripna är nazister, enligt deras spaningsregister. En av dem fick först vård på sjukhuset innan han fördes till arresten.
På platsen syntes spår av bråket i form av slängda cyklar samt krossat glas på flera ställen längs Kristianstadsgatan, på sträckan mellan Nobelvägen och Falsterbogatan. 
Många vänner till de skadades samlades utanför sjukhuset under natten, där polis fanns på plats. Polisen kunde på söndagsförmiddagen meddela att den allvarligast skadade mannens läge hade stabiliserats och inte längre var livshotande.
– Mina vänner var på väg tillbaka efter en "Ta natten tillbaka-demonstration" då de attackerades med knivar. Det här var en planerad attack, säger en man till Sydsvenskan.
Enligt "Ta natten tillbaka":s facebooksida samlades feminister i lördags klockan 22 på Möllevångstorget för att manifestera mot trakasserier och våld mot kvinnor. Den demonstrationen sker under kvällen varje år på internationella kvinnodagen.
Som mest var det 200 personer som vandrade genom centrala Malmö med avslutning på Möllevångstorget vid midnatt på lördagen. Under demonstrationen som bevakades av polisen förekom inga konfrontationer.
– Demonstrationen var lugn, förutom att demonstranterna kastade färgampuller mot en butik längs vägen, säger Calle Persson.
Klockan 15 på söndagen samlades en manifestation på Möllevångstorget flera hundra personer, som en reaktion på nattens händelse. Manifestationer ordnas också i Lund, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Umeå.
Det finns i nuläget inte några fler misstänkta för händelsen, enligt polisen.

Efterlysning: Vet du mer? Hör av dig till 71234@sydsvenskan.se eller 040-71234.

Detta innebär en anhållan

Åklagaren bestämmer att en person ska bli anhållen om personen är misstänkt på sannolika skäl
för att ha gjort ett brott som kan ge fängelse i minst ett år.
Sannolika skäl betyder att det finns starka skäl att tro att den som är misstänkt har gjort brottet.
Inom tre dagar måste en åklagare begära den misstänkta häktad.
Källa: Kriminalvården
Gå till toppen