Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: "Ett politiskt motiverat våldsdåd"

Läs Nadia Törnlunds inlägg.

Under natten till söndag överfölls sex kamrater i centrala Malmö av nazister, minst en av dem var beväpnad med kniv. Kamraterna var på väg till Moriska paviljongen efter att ha deltagit i den feministiska demonstrationen Ta natten tillbaka, som låter de kvinnor och transpersoner som dagligen utsätts för sexualiserat våld lägga skulden där den hör hemma; på dem som utövar våldet. Våra kamrater deltog i den här demonstrationen för att de är feminister, socialister och antifascister. De deltog i den här demonstrationen för att de vill kämpa för ett rättvisare samhälle, för ett samhälle som inte accepterar en könsmaktsordning och inte heller en organiserad fascism. De stod upp för sina egna och för andras rättigheter.
Minuter senare har de skärsår, en punkterad lunga och en livshotande skallskada. Nazister från Svenskarnas Parti, ett parti som uppges ställa upp i kommunval i trettio kommuner i år, tar med våld deras frihet ifrån dem. De tar deras mod, deras styrka och försöker förgöra dem.
Allt tyder på att den här misshandeln är ett politiskt motiverat våldsdåd, där nazisterna var ute efter att skada människor som valt att organisera sig för ett bättre samhälle. Att inte se det är farligt. Det är farligt och det är fegt. Att media och polisen sedan benämner mordförsöket som ett bråk mellan höger- och vänsterextremister är att osynliggöra och förminska de modiga människor som kämpar emot fascism. De som i detta nu ligger på sjukhus, en med livshotande skador, för att de demonstrerat för ett jämställt samhälle.
Jag är övertygad om att det här inte var ett bråk mellan två parter där båda bär lika mycket skuld för utgången, utan ett överfall, en misshandel och ett politiskt motiverat mordförsök. Att polisen väljer att framställa det här som ett bråk istället för ett allvarligt angrepp på hela vänsterrörelsen förvånar mig inte. Det gör det tydligt att det enda som kan skydda oss från fascismen är vår egen organisering.
Om en ska kunna krossa något måste en först erkänna problemet, och vi har ett problem, vi här i Sverige. Vi som trodde oss vara skyddade från den nazistiska och fascistiska utveckling vi kan se runtom i Europa - vi måste förstå det våld vi nu tvingas möta. Det här är heller inte en separerad händelse, skild från sitt sammanhang. Fascistiska attacker på vänsterorganiserade människor har på senare tid varit grova. Jag tänker bland annat den 32-åriga man som blev överfallen mitt på dagen i Lundagård i oktober och på attacken på antirasistiska demonstranter i Kärrtorp.
Jag tvingas inse att jag som Ung Vänster-aktivist inte längre kan vara trygg på gatorna jag gått på hundratals gånger. Det är inte längre säkert för människor som är organiserade att vara ute i centrala Malmö en lördagskväll. Det är på många sätt jobbigt, knäckande och svårt att svälja. Samtidigt är insikten nödvändig för att kunna bekämpa den groende fascismen.
Så idag ber jag alla att öppna ögonen. Öppna ögonen för den farliga samhällsutvecklingen. Organisera er. Den antifascistiska kampen är allas vår strid. Stoppas inte utvecklingen riskerar alla som inte faller inom den nazistiska ramen för vad som är rätt att drabbas av våld. Att driva en hård antifascistisk kamp är det enda vi kan göra just nu. Det är inte bara det vi borde göra, det är också det vi måste göra. Antifascism är alltid självförsvar, och det handlar om våra liv. Ett enat folk kan aldrig besegras. Tillsammans är vi tusen gånger fler än fascisterna, och tillsammans är vi tusen gånger starkare.
Gå till toppen