Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: "Ett politiskt motiverat våldsdåd"

Läs Nadia Törnlunds inlägg.

Under natten till söndag överfölls sex kamrater i centrala Malmö av nazister, minst en av dem var beväpnad med kniv. Kamraterna var på väg till Moriska paviljongen efter att ha deltagit i den feministiska demonstrationen Ta natten tillbaka, som låter de kvinnor och transpersoner som dagligen utsätts för sexualiserat våld lägga skulden där den hör hemma; på dem som utövar våldet. Våra kamrater deltog i den här demonstrationen för att de är feminister, socialister och antifascister. De deltog i den här demonstrationen för att de vill kämpa för ett rättvisare samhälle, för ett samhälle som inte accepterar en könsmaktsordning och inte heller en organiserad fascism. De stod upp för sina egna och för andras rättigheter.
Minuter senare har de skärsår, en punkterad lunga och en livshotande skallskada. Nazister från Svenskarnas Parti, ett parti som uppges ställa upp i kommunval i trettio kommuner i år, tar med våld deras frihet ifrån dem. De tar deras mod, deras styrka och försöker förgöra dem.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen