Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fjärde misstänkt pekas ut för mordförsöken

Ytterligare en person med nazistkopplingar pekas ut. 

Bild: Patrick Persson
Två av de sex personer som skadades under lördagsnatten vårdas fortfarande på sjukhus. Båda opererades i dag.
För en av dem är tillståndet allvarligt men stabilt och han vårdas på intensiven. Den andre har en lunga punkterad, hans tillstånd betecknas som stabilt.
För Sydsvenskan uppger han att han kände igen personen som knivskar honom. Han var ännu inte hörd av polisen när tidningen pratade med honom under måndagen innan han skulle opereras.
Den personen han kände igen är med i det nazistiska partiet Svenskarnas parti. Ytterligare ett vittne bekräftar för tidningen att hon såg den utpekade fjärde personen i närheten av brottsplatsen.
Kammaråklagare Neela Frisell leder utredningen.
– I nuläget är det inte aktuellt med fler frihetsberövanden. Framåt kan jag inte kommentera, säger hon.
Det var kammaråklagare Lena Körner som under helgen anhöll de tre männen misstänkta för mordförsök.
– Motivbilden är väldigt svår att uttala sig om i nuläget. Det återstår flera förhör innan man kan kommentera det, säger hon.
Polisen var  på måndagen sparsam med uppgifter om helgens händelser.
– Det sitter tre anhållna och vi försöker bilda oss en uppfattning om vad som har hänt. Det är ju förhör som ska hållas. Det är det mest väsentliga, säger kommissarie Kennerth Strand på kriminalsektionen som utreder brotten.
De tre anhållna hade varit ute på krogen tillsammans med tre kamrater och därefter varit ute på stan och satt upp klisterlappar för Svenskarnas parti. Det bekräftar partiledningen för Sydsvenskan.
Sex andra personer var på väg bort från demonstationen Ta natten tillbaka – en feministisk demonstration som hålls varje år den 8 mars. Den upplöstes på Möllevångstorget klockan 00.20.
Klockan 00.30 möttes grupperna på Kristianstadsgatan.
Exakt vad som hände på Kristianstadsgatan är det polisen försöker ta reda på.
Båda sidor berättar att det kastades flaskor. Båda sidor menar att de blev angripna.
Personerna från demonstrationståget uppfattade det som att sex nazister började kasta flaskor mot dem. Därefter blev de angripna med knivar.
Svenskarnas parti skriver i ett pressmeddelande att de sex blev attackerade med flaskor och flydde. Men att en av dem kom på efterkälken. Därför återvände de och gick till angrepp mot de före detta demonstranterna.
Klart är att sex personer från demonstrationståget skadades och fick föras till sjukhus. Klart är också att tre personer sitter anhållna, misstänkta för försök till mord. Två av dem har kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti och den tredje var i sällskap med de två andra.
Advokat Magnus Hermansson företräder en av de tre anhållna – en 24-årig Malmöbo.
– Jag hade ett långt möte med honom i söndags och fick en ganska klar bild av hans uppfattning av vad som hänt. Han förnekar att han gjort sig skyldig till det han misstänks för, säger han.
Polisen är intresserad av att komma i kontakt med fler vittnen till händelsen.

De anhållna

1. 27-årig man. Har varit drivande i grupperingen Nationell ungdom. Deltog, enligt uppgifter till Sydsvenskan, i ett valupptaktsmöte för Svenskarnas parti i Helsingborg för ett par veckor sedan. Tidigare dömd för vapenbrott, narkotikabrott, grov stöld och rattfylleri.
2. 20-årig man. Aktiv under namnet "040malmö" på sajten nordisk.nu. Har varit aktiv nazist sedan tonåren, bland annat med att sätta upp klistermärken med nazistpropaganda.
3. 24-årig man. Har dömts till böter för olaga innehav av farligt föremål på allmän plats.
Gå till toppen