Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nazisterna ställer upp på 30 orter

Satsar på tre skånekommuner.

Minst två av de tre män som anhållits för mordförsök efter feministmanifestationen i Malmö i helgen är medlemmar i nazistiska Svenskarnas Parti.
Det bekräftar partiets ordförande Stefan Jacobsson.
– Åtminstone ett par i sällskapet är medlemmar, säger han.
Flera vittnen säger att det var nazisterna som attackerade en grupp som tidigare deltagit i en manifestation vid Möllevångstorget.
Jacobsson hävdar tvärtom att hans partimedlemmar tog till våld i självförsvar.
– De blev anfallna och försvarade sig mot en numerärt överlägsen fiende, säger han.
Svenskarnas Parti är ett mycket litet extremistparti längst ut på högerkanten.
Första gången de ställde upp i val 2010 fick de 681 röster i hela landet. I en kommun fick SVP mandat i fullmäktige: Grästorp i Västergötland.
I år tänker partiet, enligt Stefan Jacobsson, ställa upp i minst trettio kommuner. I Skåne deltar partiet i Helsingborg, Klippan och Sjöbo, där partiledaren själv bor.
SVP:s partiprogram är fullt av resonemang som för tanken till nationalsocialism och rasbiologi: Bara personer som är ”genetiskt lika svenskarna” ska få vara medborgare.
Partiet vill skapa ett ”etniskt homogent livsrum”.
Att partiet alls deltar i valet är en motsättning, eftersom målet är att avskaffa den parlamentariska demokratin.
Ett nytt system där kompetens, ansvar och allmännytta är ledord måste ersätta det nuvarande systemet för att kunna lösa krisen som skapats och sedan kontinuerligt förbättra Sverige, står det i programmet.
– Vi vill ersätta det styresskick som finns i dag, säger Stefan Jacobsson.
Vem ska stå för ”ansvar” och ”kompetens”?
– De som styr landet.
Vilka är det?
– Ja, självklart har vi som långsiktigt mål att vinna politisk makt.
Ni vill avskaffa den parlamentariska demokratin – om inte folket ska utse politiska makthavare, vem ska då göra det?
– Vi vill att ledningen ska utses efter kompetens, precis som i ett företag. Men vi har inte tagit fram ett komplett dokument för hur det framtida styresskicket ska se ut.
Stefan Jacobsson förnekar både att han själv är nazist och att partiet är nationalsocialistiskt.
Fram till 2006 var han dock medlem i öppet nazistiska och våldförhärligande Svenska Motståndsrörelsen (SMR).
”Partistrategen” och tidigare ledaren för SVP, Daniel Höglund har sin bakgrund i NSF, Nationalsocialistisk front. Det har också vice ordföranden i SVP, Anders Ärleskog. Båda bor i Skåne.
– Svenskarnas Parti är sprunget ur NSF som bildades i Karlskrona på 1990-talet. Det är i praktiken samma parti som har bytt namn i ett försök att distansera sig från nationalsocialismen. Samtidigt vill de nå fram med vad de kallar ett alternativ till mångkulturalismen, säger Anna-Lena Lodenius som följt den högerextrema rörelsen sedan 1990-talet.
– Egentligen står SVP på två ben: De vill framstå både som mer nertonade än förut, men ändå med en tydlig radikal profil.
Hon ser nu ett tydligt utrymme för SVP att växa i takt med att Sverigedemokraterna rör sig mot mitten, blir mer ”mainstream”.
Då blir det ett glapp till yttersta högerkanten.
Ännu längre ut på högerkanten finns SVP:s tidigare samarbetspartner Svenska Motståndsrörelsen. Anna-Lena Lodenius:
– SMR är den enda nazistgrupperingen som öppet står för en militant ideologi. Tidigare samarbetade de med NSF. Man hade gemensamma parader på nationaldagen och samarbetade kring marscherna i Salem. [Salemmarscherna hölls under tio år av högerextrema organisationer på årsdagen av mordet i december 2000 på en skinnskalle.]
De senaste åren har kontakten SMR och SVP brutits. Aktivisterna har fått välja sida. Bland dem alltså SVPs ledare Stefan Jacobsson.
– Det vi har sett är en positionering inom miljön. Attacken på demonstrationen i Kärrtorp i vintras kom efter att SMR tappat medlemmar till SVP, som varit bättre profilerat. SMR ville visa att de är en grupp att räkna med. Jag tolkar det som ett försök att markera sin existens, säger Lodenius.
Journalisten Mikael Ekman, knuten till stiftelsen Expo, anser att nazirörelsen i Sverige är starkare än någonsin tidigare.
– För tio år sedan var det fullkomligt otänkbart att nazisterna skulle ställa upp i kommunalval i trettio kommuner. Jag tror att det kommer att bli ännu fler kommuner i valet. De har en bred krets följare, till exempel är det fler som öppet gillar Svenskarnas partis facebookgrupp än vad som gillar Folkpartiets, säger han.
I dag kommer riksdagens justitieutskott att kalla till sig Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg.
– Jag vill att han kommer till utskottet och redogör hur man arbetar med den högerextrema rörelsen. Det är jag övertygad om att övriga partier går med på, säger utskottets ordförande Morgan Johansson (S).
Han är orolig för utvecklingen.
– Min upplevelse är att de högerextrema grupperna har blivit både mer aggressiva och mer välorganiserade än vad de har varit innan. Där man tidigare hotade på olika sätt går man nu till direkta angrepp på människor. Vi såg det i Kärrtorp och nu, vad jag kan se, har det hänt i Malmö.
Hur ser du på att det partiet ställer upp både i kommun- och riksdagsval i år?
– Det understryker ännu mer min uppfattning att högergrupperna är mer organiserade än tidigare, säger Morgan Johansson.
Nazistvåldet i Malmö fick i går hans partiledare Stefan Löfven att skicka ut ut en inbjudan till politisk samling över blockgränsen – till alla partiledare utom SD:s ordförande Jimmie Åkesson.
– SD har gett uttryck för sådant som ligger i linje med det som vi vill motverka, sade Stefan Löfven.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) uppmanade i ett uttalande att markera tydligt mot hot och våld i politiken: ”Vi har alla ett ansvar för att inte föra in hatet i svensk politik.”

Nazism, 1980-1997

1980-talet: Lars Hulthén, kriminalvårdare från Stockholm, leder 30 november-marscher i Lund för att hedra Karl XII:s minne. Skinnskallar ansluter.
1985. Sammanstötningar i Växjö den 13 april, när skinnskallar från Nordiska Rikspartiet, NRP, manifesterar på Stortorget i anslutning till en vänstermanifestation. Nazisterna jagas genom gatorna.
1988: Sverigedemokraterna bildas i Malmö av personer från bland annat rasiströrelsen BSS (Bevara Sverige svenskt)
1990: Klas Lund, som 1986 dömts för dråp på Ronny Landin, bildar terrorgruppen Vitt Ariskt Motstånd, Vam.
1991: Klas Lund döms till sex års fängelse för bankrån där Vam-medlemmar använt vapen från ett inbrott på en polisstation i Lidingö.
1994: Nationalsocialistisk Front (NSF) bildas. Förste ledaren är Anders Högström. Han efterträds av en riksledning bestående av Anders Ärleskog och Daniel Höglund, som i dag ingår i SvP:s ledning.
1995: Mordet på Gerard Gbeyo i Klippan den 16 september. Två medlemmar i NSF döms för mordet. Klippan växer fram som en stödjepunkt för nazismen i Skåne med rörelser som Blood and Honour.
1996: Nazister håller bokbål i Höör. Sammankomsten hålls på mark som SD:s ledare på orten lånat ut. Nazistmötet leddes av bland annat Tina Hallgren Bengtsson, som då ännu var medlem i Sverigedemokraterna och ett år tidigare satt med i partistyrelsen på riksplanet.
Samma år håller NSF flera manifestationer i uniformsliknande klädsel.
1997: Kamporganisationen Svenska Motståndsrörelsen (SMR) bildas. Öppet nazistisk. Förespråkar våldsam revolution. I dag heter ordföranden Klas Lund, som tidigare grundat Vam


Nazism, 1997-2010

1999: Malexandermorden: tre bankrånare med nazistsympatier mördar poliserna Olle Borén och Robert Karlström. Fackföreningsmannen Björn Söderberg mördas av tre män med kopplingar till Svenska motståndsrörelsen SMR.

2000: Den 9 december mördas en musiker och skinnskalle i Stockholmsförorten Salem. De följande tio åren hålls marscher på hans dödsdag som samlar både nazister och motdemonstranter.

2006: NSF ställer upp i valet. Samma år stormar aktivister från NSF Kristianstad RFSL:s lokaler under en visning av Melodifestivalen. Flera blir misshandlade.

2008: NSF upplöses. Folkfronten bildas med i stort sett samma ledning.

2009: Folkfronten byter namn till Svenskarnas Parti. Fram till i alla fall detta år förekommer samarbete mellan NSF/Folkfronten/SvP och gruppen SMR.

2010: Svenskarnas Parti ställer upp i valet och får i Grästorps kommun, Västra Götaland, 102 röster, eller 2,72 procent av rösterna, fler än Sverigedemokraterna. Får ett mandat i fullmäktige.

2013 Kravaller utbryter när islamfientliga Swedish Defence League demonstrerar i Malmö. Organisationen "överlappar vit makt-miljön", enligt Säpo. Ledaren dömdes nyligen till fängelse för brott mot medborgerlig frihet vid hot mot en tidning i Göteborg.

2013: En antirasistisk manifestation attackeras av nazister ur SMR i Kärrtorp utanför Stockholm. Enligt brottsutredningen var attacken väl planerad och förberedd med tillhyggen av olika slag.

2014: Efter en feministisk manifestation i Malmö attackeras flera deltagare av nazister. Minst två av dem som misstänks för mordförsök är medlemmar i SvP.1992: Kravaller i centrala Lund när nazister ur 30 november-marschen drabbar samman med vänsteraktivister, bland annat från BZ Köpenhamn.

Gå till toppen