Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Patienter kan läsa sin vårdjournal på nätet

Nu införs e-journaler inom Region Skåne.
Det betyder att patienter kan läsa sin egen sjukjournal på internet.

Har du uppfattat läkaren eller sjuksköterskan rätt? Från och med måndag kan alla skånska patienter över 18 år ta del av sin vårdjournal på internet.
– Detta är ett viktigt steg mot att medborgarna får en ökad kunskap om vården. Patienterna och medborgarna blir mer informerade om sina sjukdomar och mer delaktiga i vården, säger regionråd Anders Åkesson (MP).
Skåne är näst först i landet med att låta medborgarna ta del av sina journaler över nätet. Först ut var Uppsala läns landsting.
Men där har initiativet också kantats av kritik, främst från läkare.
Bland annat var oron stor att patienter skulle få del av känsliga provsvar från laboratorierna - innan läkarna personligen hunnit informera patienten om resultaten.
Den risken finns inte i Skåne, säger Matz Widerström, chefläkare på Region Skåne som jobbat med den skånska modellen av journaler på nätet.
– Vi skiljer oss på många sätt från Uppsala. Vi lägger till exempel inte ut provsvar i de elektroniska journalerna. I Uppsala handlade en del av kritiken också om barn och deras journaler. Det blev problem med barnens journaler bland annat i samband med vårdnadstvister. Därför är alla barns journaler i Skåne låsta på nätet tills barnet fyller 18 år, för att vi ska slippa hamna i dessa etiska frågeställningar. Man kan säga att vi lyssnat på kritiken, säger Matz Widerström.
När det gäller exempelvis förlossningsvården och psykiatrin är journalanteckningar därifrån inte heller med i ett första skede.
Förklaringen är att anteckningar därifrån kan vara känsliga att ta del av för patienten. Region Skåne har också bestämt att journalanteckningarna inte läggs ut retroaktivt.
Anteckningar gjorda före den 17 mars finns inte med.
– Vi tycker att alla ska känna till spelreglerna innan vi börjar. Går man in i sin journal via nätet på måndag finns därför sannolikt inte mycket skrivet. Men det fylls på snabbt. Inom Region Skåne görs det 16 000 olika journalanteckningar varje dag, säger Matz Widerström.
Första etappen gäller dem som besöker den offentliga vården. Matz Widerström tror dock att exempelvis privata vårdcentraler snart, möjligtvis inom ett år, också är inkluderade i projektet.
Den som vill se vad läkaren eller sjuksköterskan skriver måste gå in på www.1177.se och klicka fram till "Mina vårdkontakter".
För att kunna ta del av sin journal på nätet behövs en e-legitimation.
I och med att en identifiering med e-legitimationen är nödvändig, tror de ansvariga att säkerheten är tillräcklig för att satsningen nu ska komma igång.
Gå till toppen