Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Sverige krävs på pengar för slaveri

Sverige är ett av de europeiska länder som krävs på ekonomisk ersättning för den historiska slavhandeln i Västindien. 14 länder hotar dra sina tidigare kolonisatörer inför domstol om inte kraven får gehör.

De karibiska önationerna hotar att dra sina tidigare kolonisatörer inför internationella brottsdomstolen i Haag om inte kraven får gehör, uppger Ekot i Sveriges Radio. Bland andra länder på listan finns Storbritannien, Frankrike, Spanien och Portugal.
– De västerländska kolonisatörerna är skyldiga att lösa problemen för det fruktansvärda arv som slavhandeln förde med sig, säger advokaten Martyn Day, som företräder de karibiska nationerna, till Ekot.
Länder från den karibiska övärlden möts nu i S:t Vincent för att lägga fram kraven. Ersättningen föreslås användas till satsningar på hälsovård och utbildning, men också till ett museum över slavhandeln och dess konsekvenser.
Sverige har ännu inte tagit emot någon officiell begäran om skadestånd, och utrikesdepartementet vill därför avvakta med att kommentera ärendet.
– När en sådan begäran kommit in tar regeringen ställning efter sedvanlig beredning, säger Erik Wirkensjö vid UD:s presstjänst till TT.
Sverige hade en koloni i Karibien mellan 1784 och 1878, ön Saint Barthélemy. Härifrån deltog också Sverige i den transatlantiska slavhandeln.
Gå till toppen