Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

ABF tar avstånd från homohatare

ABF tar avstånd från lördagens gala till förmån för Syriens barn. På affischen, som bär ABF:s logga, syns den islamiske forskaren och föreläsaren Mohammad Rateb Al-Nabulsi, som har uttalat att homosexualitet borde straffas med döden.

– Jag fick ett mejl för tre-fyra veckor sedan av någon jag inte känner med en begäran att vi skulle vara med och stödja arrangemanget. Vi skulle vänligen sätta in pengar på ett konto, berättar Conny Pettersson som är studieombudsman på ABF Malmö.
– Vi jobbar inte så. Jag svarade inte på mejlet och har inte satt in några pengar. På vår hemsida ligger våra loggor, och där kan de som vi samarbetar med hämta dem. En gång vart tionde år går det galet.
Galan i Folkets park arrangeras av bland andra Samling för syriska aktivister i Sverige. Föreningens vice ordförande Kamal Rifai känner till Mohammad Rateb Al-Nabulsis uttalanden om homosexuella.
– Det är inte alls säkert att han kommer till Malmö. Han är inbjuden, men bara som gäst, han ska absolut inte hålla något tal, säger Kamal Rifai.
Hur tänker ni kring hans uttalanden?
– Vi kommer aldrig att försvara sådana uttalanden. Vi är svenskar och har bott i Sverige länge och alla människor har samma rättigheter, säger han.
Varför finns han med på en affisch som gör reklam för galan?
– Han är jättekänd i Syrien och arabiska länder. Syftet var att samla så mycket folk som möjligt och många nyanlända syrier. Problemet är att vi är splittrade i Sverige också. Det handlar om marknadsföring kan man säga, säger Kamal Rifai.
Malmö stad har beviljat ett bidrag på 25 000 kronor till galan.
Gå till toppen