Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bra bilder med usel inramning

Vinnarna var värdiga men tillställningen var ovärdig, konstaterar Per Lindström efter Årets bild-galan.

Årets bild 2013, tagen av Niclas Hammarström.
Årets bild 2013 visar en nioårig pojke som samlar tomhylsor vid fronten för att sälja dem på stadens marknad. Han håller kriget i sina händer och hans alltför erfarna blick säger allt. Aftonbladets fotograf Niclas Hammarström gjorde förra året två resor till Syrien för att berätta om hur civilbefolkningen försöker överleva inbördeskriget.
På den första för drygt ett år sedan mötte han inte bara den skrotsamlande pojken utan fick också en serie dramatiska och blodiga bilder som räckte till ännu en seger i Pressfotografernas klubbs tävling – Årets bildreportage utland. Den andra resan blev än mer dramatisk då han och kollegan Magnus Falkehed kidnappades. De satt fångna i 43 dagar och Niclas Hammarström var nära att mista livet i ett misslyckat flyktförsök.
Idel värdiga vinnare fick sina priser i helgen, ändå måste prisutdelningen beskrivas som ”katastrofen i Sundsvall”. Trams och flams i stället för reflektion och eftertanke. Inget om bildjournalistikens allt tuffare arbetsvillkor eller snabbt ändrade förutsättningar på grund av en bransch i kris. Krig och katastrofer visades till toner av dunkande discomusik som på en sportarena. ”Det går som hejsan”, tyckte prisutdelaren som var illa påläst och hade svårt att läsa innantill. Och vinnarna fick gång på gång försöka svara på sportfrågor som ”hur känns det” och ”var det oväntat”.
Det har gått tio år sedan Jens Assur slutade tävla i Årets bild efter att i några år ha vunnit nästan allt. Han fann det ovärdigt att stå framför bilder från krig och katastrofer och skåla i champagne – och sa ifrån. Vill Sveriges pressfotografer ha respekt för sitt arbete måste de tänka på vilken bild de visar upp av det egna klubbmästerskapet. Om de väljer att direktsända är det inte okej med kommentarer som ”shit pommes frites” samtidigt som bilder visar krigsoffer i Afghanistan belönas.
Gå till toppen