Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Korpar ger svar om intelligens

Korpar är ovanligt smarta djur, men också ett av de mest lekfulla. Nu visar forskare i Lund att korpars lek kan rymma en del av svaret på gåtan hur intelligens utvecklas.

I tre års tid har zoologen Mathias Osvath studerat kråkfåglar på sin gård utanför Hörby. Hans forskning visar att korpar och andra kråkfåglar, precis som delfiner och människoapor, är väldigt känslomässiga och intelligenta.Bild: ERLAND VINBERG/ TT
I ett stort korphägn utanför Hörby bor sju handuppfödda korpar. De tillhör jordens mest intelligenta djur, att jämföra med schimpanser och delfiner. Genom att observera korparna vill Mathias Osvath, forskare i kognitiv zoologi i Lund, och hans kollegor ta reda på hur det går till när sinsemellan mycket olika djur utvecklar en intelligens som på många sätt liknar varandras.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen