Malmö

Avhoppade högerextremisten Kim Fredriksson i Malmö: ”Nazister går till Möllan för att skada”

Det säger avhoppade högerextremisten Kim Fredriksson som inte är förvånad över lördagsnattens mordförsök.

Som före detta högerextrem känner Kim Fredriksson igen mönstret från händelserna i lördags i Malmö. Beväpnade nazister gick inte till Möllan för att dricka öl utan för att söka konfrontation.Bild: Hussein El-Alawi
Han har varit känd högerextremist och dömts för hets mot folkgrupp och misshandel.
Malmöbon Kim Fredriksson, uppväxt i Vellinge, satt under 2000-talet i Nationaldemokraternas partistyrelse och var senare strateg inom Nordisk ungdom. Han ledde bland annat spaningsgrupper som sökte upp vänstermänniskor att attackera.
På den tiden var det inte ovanligt att han tog sig till Möllevången i Malmö, ett område med invandrarföreningar och vänsterlokaler.
– Vi kunde till exempel gå dit under någon vänsterdemonstration. Vi klädde oss så att vi smälte in och när vi såg vår chans attackerade vi någon. Det är de högerextremas sätt att bedriva gatukamp.
Kim Fredriksson känner igen rörelsemönstret som tros ha föregått lördagens mordförsök.
– Om beväpnade nazister gått från Davidshall till Möllan där de strök runt en vänsterlokal, ett område där ingen av dem bor, så har de absolut inte gjort det för att dricka öl. Det här är människor som samlas i Limhamn där de övar för just denna typ av konfrontation.
För två år sedan lämnade Kim Fredriksson den så kallade nationella rörelsen. Som före detta hög ledare mottog han hot, men påpekar att det generellt är odramatiskt att hoppa av.
– Under flera år började jag se att argumenten inte höll. Allt skylldes på invandrarna, man sparkade nedåt istället för att kritisera den skeva resursfördelning och de ekonomiska klyftor som finns. Klassföraktet och den vulgära rasismen kändes rutten, säger han.
– Ett problem jag kan se från politiskt håll är att man vill se nazister som vilsna ungdomar som söker gemenskap. Så ser det inte ut. Dagens högerextremister är högskoleutbildade och vanliga knegare. Självklart är det politiken som driver dem, annars skulle de inte söka sig till en politisk organisation. I dag har de högerextrema grupperna inte lika många medlemmar som för tio år sedan men de är mycket bättre organiserade.
Kim Fredriksson känner till mannen som ligger nersövd på intensiven i Lund. De har setts på MFF-läktarna. De umgicks inte, ”han var invandrare och aktiv i SSU då, en sådan jag mötte med våld”, men de delade läktare.
– Det finns högerextremister och även några från extremvänstern i klacken. Men det förekommer inga interna bråk, man pratar inte politik.
I dag är den förre nationaldemokraten debattör och föreläsare med fokus på antifascism. Han ser ett mönster i händelsen där fyra människor skadades på Möllevången och attacker som skett på flera håll i landet senaste månaderna.
– En del saker blir inte uppmärksammade för medierna målar upp det som bråk mellan grupper som är lika våldsamma.
– Jag är orolig att de här högerextrema grupperna växer till den nivå där de var på 1990-talet. Även om jag inte tror att de får politisk makt så vore det katastrofalt om de tilläts växa igen, för de är ett hot mot väldigt många människor, säger Kim Fredriksson.
Läs alla artiklar om: Mordförsöket vid Möllan
Gå till toppen