Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Husets öden ska bli film

Det gamla barnhemmet Botildenborg i Malmö blir film. Dokumentären berättar om husets och de ensamma kvinnornas historia och ska visas i SVT.

Huset Botildenborg har varit mödrahem och spädbarnshem under nästan 40 år.Bild: Xenofilia
Huset Botildenborg i utkanten av Rosengård hade stått tomt i tio år när Lena Friblick, vd för produktionsbolaget Xenofilia, tog över det tillsammans med sin man för att verksamheten skulle flytta dit.
Till mödrahemmet kom främst ensamstående kvinnor som hade svårt att skaffa försörjning och bostad och som fick bo där en tid med sina små barn.
När Sydsvenskan förra vintern skrev om flytten hörde flera personer av sig till Lena Friblick och ville komma in i huset för att det betydde så mycket för dem.
– Det var jättestarka berättelser. Jag träffade en kvinna som hade varit på mödrahemmet tillsammans med sin mamma och sedan blivit bortadopterad, så de första månaderna på Botildenborg var den enda tiden hon hade haft med sin mamma. Det var då jag insåg att om en person känner så här starkt måste det finnas många fler. Då föddes idén till dokumentären, säger Lena Friblick.
Nu håller produktionsbolaget på att göra en timslång dokumentär om huset och människor med anknytning till det. Flera personer har hittills intervjuats, både personer som bodde där som barn och som berättar hur det har påverkat deras liv och personer som har jobbat där.
Arbetsnamnet är ”Barnen af Botildenborg”.
– Vi berättar om en bit av husets historia, en bit av Malmös och Sveriges historia och vi berättar kvinnornas historia – kanske framför allt de ensamstående mammornas historia, säger Anneli Evers, en av filmens producenter.
– Det handlar också om hur samhället har behandlat dem som har haft det svårast i samhället, det vill säga unga kvinnor som har blivit gravida och har varit utan jobb, utan försörjning och kanske utan starka familjer, säger Lena Friblick.
Filmen ska visas på SVT, men när är ännu inte klart. Dokumentären är ett samarbete mellan SVT, Xenofilia och Film i Skåne.

Botildenborg

Ett slottslikt rött tegelrött hus som från 1935 var mödrahem för ensamstående mammor och deras barn. Från 1962 till 1971 var det spädbarnshem.
Gå till toppen