Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Klart för en ny pollenstation

Idag finns det två pollenmätstationer i Skåne men de täcker inte Österlenkusten och Kristianstadsområdet. Nu har regionstyrelsen bestämt sig för att satsa på en ny station.

Hanhängen på björk, som kan vara besvärliga för pollenallergiker.Bild: Thomas Löfqvist
Enligt Region Skånes egen rapport behövs minst en mätstation till och nu hoppas regionrådet Birgitta Södertun (KD) att utbyggnaden av den nya stationen kommer igång så fort som möjligt.
– Som det ser ut nu är täckningen inte optimal i länet, en station till kommer att ge alla pollenallergiker i Skåne samma förutsättningar, säger Birgitta Södertun.
Kostnaden för en ny pollenstation beräknas ligga på drygt 150 000 kronor varje pollensäsong.
Nu är det upp till regionstyrelsen att hitta pengar i budgeten. Enligt Birgitta Södertun ska det inte vara ett problem och menar att det finns utrymme för en ny mätstation.
– Det är en liten kostnad om du jämför med hälsonyttan det ger, säger Birgitta Södertun.
Idag är 350 000 kronor avsatta för de pollenstationer som finns i Malmö och Hässleholm. Pengar för dessa två kommer från regionens budget.
Just nu väljs platsen för den nya stationen ut. Kristandstad, Höör och Österlen har kommit upp som förslag.
Mätstation är ingen verksamhet som regionen själv kan bygga och driva. För det krävs ett avtal med ett universitet. I Skånes fall är det pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet som sköter prognoserna.
Klicka här för att komma till Region Skånes nya webbplats för pollenallergiker.
Gå till toppen