Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Varma havsbadet skjuts upp flera år

Det uppvärmda djuphavsbadet i Västra hamnen skjuts upp i flera år. Pengarna räcker inte till.
– Med den nuvarande ekonomin måste vi senarelägga planen, säger stadsträdgårdsmästare Ola Melin, Malmö stad.

Det omstridda havsbadet fick klartecken av regeringen i oktober 2011. Planen var då att badet skulle stå klart sommaren 2014.
Sedan dess har utbyggnaden av Scaniabadet skjutits upp flera gånger.
Nu försenas havsbadet ytterligare.
– Projektet kommer tidigast igång i september 2016. Det kan bli senare, säger stadsträdgårdsmästare Ola Melin, som bland annat har ansvaret för utvecklingen av Västra hamnen och Hyllie.
– I vårt budgetarbete har vi varit tvungna att se över hur vi kan investera. Då har vi kommit fram till att det är rimligt att vänta med det här.
– Jag är nöjd med att projektet finns kvar. Det är ett viktigt projekt, men vi har mindre ekonomiska muskler att bygga saker för.
Hänger beslutet samman med det nya badet i Hyllie?
– Inte alls. Havsbadet är ett superprofilprojekt, som skulle tillföra Malmö en massa. Självklart vill vi genomföra detta. Men med nuvarande ekonomi måste vi skjuta planen framåt.
– Vi tittar också på hur vi kan minska kostnaderna.
Betyder det att den föreslagna uppvärmningen försvinner?
– Uppvärmningen är inte borta, men här vill jag inte föregripa de förhandlingar som behövs kring hur vi ska få tillgång till spillvärmen, säger Ola Melin.
Enligt den godkända detaljplanen ska det nya Scaniabadet få tre bassänger, bastu, hopptorn, större soldäck, ny park, kiosk och restaurang. Havsvatten ska pumpas in i bassängerna, där den största är femtio meter lång och fyra meter djup. Havsvattnet ska kunna värmas upp till 25–28 grader med hjälp av överskottsvärme från fjärrvärmenätet.
Kostnaderna har beräknats till 50 miljoner kronor.
Gå till toppen