Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Från ESC till Putinstöd

För två år sedan kämpade babusjkorna från Buranovo för Ryssland i Eurovision Song Contest. Nu går de till attack i Ukraina, tillsammans med president Vladimir Putin.

Natalja Pugatjova ställer sig bakom Putins politik.Bild: Sergey Ponomarev
Gruppens mest kända medlem, den 78-åriga Natalja Pugatjova, ytterligare sju babusjkor samt 295 andra kända ryska kulturpersoner har skrivit under ett offentligt brev till stöd för ”Ryska Federationens Presidents politik i förhållande till Krim”.
Eftersom Vladimir Putin hittills inte har sagt om Krim efter söndagens folkomröstning kan komma att ingå i Ryssland eller inte, måste man förmoda att de som skrivit under brevet stödjer Putins politik på Krim oavsett vad den innebär i praktiken. Putin får göra bäst han vill, helt enkelt.
Brevet publiceras på ryska kulturministeriets hemsida, och bland namnen återfinns såväl världsberömda regissörer och dirigenter som andra rangens schlagerstjärnor.
Kollektiva brev till stöd för den högsta statsledningens kloka politik har en lång, sovjetisk tradition. Syftet är att försäkra sig om att kultureliten åtminstone på pappret är lojal mot den officiella partilinjen, och framför allt är beredd att delta i en offentlig demonstration av denna lojalitet.
På Sovjettiden riskerade den intellektuell som inte skrev under ett kollektivt brev ett hårt öde. Då publicerades breven med de långa raderna av underskrifter i partitidningen för att bevisa att alla som har betydelse helhjärtat stöttade invasionen av Tjeckoslovakien, fördömde Aleksandr Solzjenitsyns antisovjetiska verk, eller vad det nu var för tillfället som krävdes.
Nu är den sovjetiska sedvänjan tillbaka. Återigen lusläser kultureliten både i Ukraina och i Ryssland namnlistorna för att se vem som vågat vägra.
Gå till toppen