Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Hedra Halabjas offer på söndag

I arla morgonstund, den 16 mars 1988, föll kemiska stridsmedel över staden Halabja i Kurdistan. En till synes harmlös gas som doftade äpple lämnade omedelbart tusentals människor livlösa.
Gravarna minner om de många liv som skördades av den irakiska regimen under den kemiska attacken i kurdiska Halabja för 26 år sedan.ARKIVFOTO: YAHYA AHMED 2006Bild: YAHYA AHMED 2006
Halabja var ett av ett femtiotal samhällen i både Irakockuperade och Iranockuperade Kurdistan som Saddamregimen hänsynslöst angrep med giftgas. Med en befolkning på 70 000 invånare (1988) utgör anfallet den enskilt största kemiska attacken mot civila sedan andra världskriget; 10 000 tvingades på flykt och över 400 barn återfanns aldrig.
Attacken på Halabja var del i ett folkmord på det kurdiska folket: dess språk, kultur och religioner. Men även andra kurdistanska folkgrupper drabbades: assyrier, turkmener, judar, romer, tjerkesser och armenier.
Omkring 200 000 människor mördades. Växt- och djurlivet utsattes också.
På söndag är det 26 år sedan den kemiska attacken. Vi minns det som om det var i går, vi glömmer inte. Av denna anledning har vi arbetat för ett minnesträd, som Lunds kommun i samband med 25-årsminnet 2013 planterade i Folkparken i Lund. Halabjaträdet står i dag som symbol för motståndet mot kemiska vapen varhelst i världen.
Hedra offren med ett besök!
Sirwan Dabagh
halabjatradet.se
Gå till toppen