Sverige

Ideologin blev viktigare än våldet

Vad är extremism, vems våld är farligast, och är det mediernas fel att Sverigedemokraterna sitter i riksdagen? Det var några av frågorna som diskuterades på Inkonst i Malmö på torsdagskvällen.

Samtalet med temat ”Bilden av politisk extremism” ordnades med anledning av den nazistiska attacken på demonstrationen i Kärrtorp i december och nazivåldet i Malmö natten mot söndagen.
Syftet var enligt samtalsledaren, journalisten Agneta Nordin, inte att diskutera de konkreta händelserna, utan hur politisk extremism beskrivs i det offentliga samtalet.
Salen med drygt 120 sittplatser var nästan fullsatt. Diana Mulinari inledde diskussionen med kritik av polisens beskrivning av söndagsnattens händelser i Malmö. Att tala om ”bråk” var helt felaktigt, menade hon.
– Det kategoriserar i stället för att förklara. Det handlar inte om att de är våldsamma, utan att de är nazister. Våldet är en konsekvens av den politiska vision som nazismen har.
Det är också problematiskt att prata om höger- och vänsterextremister, menade Petter Larsson.
– Det är ett uttryck som används för att demonisera. Jag ser inte vänsterextremism i Sverige och Europa.
För att förklara skillnaden mellan grupperna på högerkanten och vänsterkanten läste han högt ur statens offentliga utredning om våldsbejakande extremister i Sverige och drog slutsatsen att de som kallas för ”vänsterextremister” arbetar för jämlikhet och ekonomisk demokrati.
– De är helt enkelt extrema demokrater, konstaterade han, till rungande applåder.
Nazisternas våld riktas mot en mycket stor del av Sveriges befolkning, medan de autonoma vänstergrupperna enligt honom bara är farliga för nazisterna, tillade han, och fick återigen applåder av publiken.
Heidi Avellan protesterade och påpekade att det är polisen som enligt lag har monopol på våldsanvändning.
– Det är skrämmande om en del är beredda att ta till våld i den gemensamma fronten mot nazisterna.
Diana Mulinari efterlyste mer kritiska massmedier.
– Jag vill ha medier som har ett kritiskt förhållande till staten, eftersom den systematiskt nonchalerar fascistiska hatbrott.
Behrang Kianzad menade att svenska medier länge lidit av snuttifiering, och uttryckte förvåning att Sydsvenskan vågat publicera Sverker Jönssons kritiska debattartikel om polisens romregister.
Kianzad ansåg att tandlösa svenska medier som daltar med Sverigedemokraterna gett partiet legitimitet och sett till att det kommit in i riksdagen.
Svenska journalister saknar kunskap och kompetens, menade han, och tillade att han själv garanterat skulle vinna över Jimmie Åkesson i en debatt om invandring.
När det blev publikens tur att ställa frågor påpekade statsvetarstudenten Linnéa Nordh Källberg från Lund vikten av källkritik i diskussionen om våldsdådet i Malmö, eftersom det exakta händelseförloppet fortfarande inte är klarlagt.
Hon nämnde också att det bland arrangörerna av förra söndagens demonstration på Möllevångstorget fanns krafter som inte tydligt tar avstånd från våldsanvändning.
– Jag är vänster, jag är feminist, men jag vill inte använda våld. Hur kan vi bygga en rörelse mot rasism utan våld? frågade hon paneldeltagarna.
Diana Mulinari menade att det inte är våldet utan ideologin som är det viktiga.
– Polisen använder också våld. Det viktiga är att nazisterna är en antidemokratisk kraft.
Petter Larsson i sin tur menade att den breda antirasistiska rörelsen konsekvent tagit avstånd från AFA:s våldsanvändning.
– Förutsättningarna är goda. Alla kan enas i kampen mot nazismen, men vi kommer att behöva hjälp från polisen. Det behövs en satsning mot nazistiskt våld, om polisen inte kan stoppa nazistiskt våld legitimerar det AFA:s våld.
Gå till toppen